kedd, szeptember 17, 2019

Keresés

Az állami támogatás hiánya fékezi a fejlődést a Novohrad-Nógrád Geopark szlovákiai részen

2893A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark megvédte címét. Megkapta a zöld kártyát, aminek köszönhetően újabb négy évig marad az UNESCO védnöksége alatt. A működtetését biztosító salgótarjáni és füleki koordinátorok javaslatokat kaptak a térség turisztikai lehetőségeinek továbbfejlesztésére.

A zöld kártyát prof. Ibrahim Komoo és dr. Henning Zellmer kiértékelése alapján kapta meg a geopark, akik a revalidációs komisszió keretén belül tettek látogatást a területen még a múlt év júliusában.

Ahogy Agócs Attila, Fülek polgármestere és a Geopark Novohrad-Nógrád JSZT elnöke elmondta, a zöld kártya odaítélése azt jelenti, hogy a geopark további 4 évig marad az UNESCO védnöksége alatt működő Globális Geopark Hálózat tagja. A területet a hálózat első határon átnyúló geoparkjaként, és továbbra is Szlovákia egyetlen, UNESCO által felügyelt geoparkjaként tartják nyilván.

„A kártya odaítélése további fejlesztésekre ösztönöz minket. Sok munka áll mögötte a határ mindkét oldalán" – fejtette ki Agócs Attila.

A magyarországi oldalon legfőképpen a már megépült, salgótarjáni és ipolytarnóci látogatóközpontok népszerűsítését, valamint az idegenforgalom fenntartható fejlődésének támogatását érintette.

„A mi oldalunkon kisebb, a tanösvények kiépítésére irányuló beruházások valósultak meg, biztosítva a kiemelt helyszínek, például az ajnácskői várhegy, a füleki vár és a Pogány-vár jobb megközelíthetőségét" – pontosította.

Az INTERREG projektek és kisebb szlovákiai pályázati lehetőségek révén fejlesztére került a somoskői váralja infrastruktúrája is. Azonban az állami támogatás hiánya, mint amilyen Magyarországon is működik, Agócs Attila elmondása szerint fékezi a fejlődést a szlovákiai részen.

„Szervezetünk képtelen véghez vinni jelentősebb, az idegenforgalom fellendítését szolgáló infrastrukturális fejlesztéseket a községek tagsági díjaiból, beleértve a látogatóközpontokat vagy a látványosságok fejlesztését" - tette hozzá.

A folytatásban elmondta, hogy az elmúlt hónapokban látható eredményeket értek el a geopark szlovákiai oldalán lévő 28 település hálózatosításában. „Segítünk a kisebb települések pályázati kérvényeinek benyújtásánál, valamint, amennyiben sikeresnek bizonyulnak, azok megvalósításánál is. Hatékonyabbá váltunk és javult az önkormányzatok kommunikációja az egyes iskolákkal. Szélesebb köztudatba jutott a geopark eszméje és márkája, így abban reménykedünk, hogy ez segíteni fogja a turizmus fellendítését a térségben"- tette hozzá.

A kártya odaítélését követően néhány szakmai tanácsot is kaptunk, folytatta. A szlovákiai oldalon nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a somoskői helyszín földtani örökségének bemutatására, továbbá előtérbe kellene helyezni a bazalt fejtésének egykori regionális és európai jelentőségét. „A bizottság a füleki várat is hasonlóképpen megfelelő helyszínként értékelte ki, ahol fokozatosan teret kaphatna a geoarchaeológia. A várhegy gazdag régészeti és földtani örökséggel is rendelkezik, amely értékek viszont eddig különálló részekként kerültek bemutatásra. A bizottság véleménye szerint a geoarchaeológia új látogatócsoportot vonzhatna a területre "- zárta szavait.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark Besztercebánya megye déli részén és a magyarországi Nógrád megye északi részén terül el. Összességében 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést egyesít. Tevékenységét a magyarországi oldalon a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. (Salgótarján), a szlovákiai részen a füleki székhelyű Geopark Novohrad-Nógrád jogi személyek társulása irányítja.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia