csütörtök, július 18, 2019

Keresés

Több ezer nővér és orvos hiányzik az egészségügyi ellátásból

2867Az Egészségügyi Minisztérium alá tartozó Egészségpolitikai Intézet adatai szerint Szlovákiában jelenleg 3500 orvos hiányzik az ellátásból, ugyanakkor 2000 orvos nyugdíjas korban van.

Az egészségügyi dolgozók hiánya világszerte problémát jelent, és a Szlovákiai Nővérek és Szülésznők Kamarája (SKSaPA) már hosszú ideje kongatja a vészharangot, hiszen szaktárca adatai alapján is legalább 3500 nővérre lenne szükség országszerte.

Az ellátás színvonalának csökkenése és a személyzet túlterheltsége

„Rosszul esik nekünk, hogy némely munkáltató hamis hírek terjesztésével vádolt meg minket"- nyilatkozta Iveta Lazorová, a SKSaPA elnöke. Hozzátette, hogy az Egészségügyi Minisztérium és egyes munkáltatók nem tudatosítják a helyzet komolyságát, miközben bagatellizálják azokat a jelzéseket, amelyek az egészségügyi dolgozóktól, orvosoktól és nővérektől érkeznek a nővérhiány következményeiről. Például az egyes osztályok bezárásáról, az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenéséről, vagy a személyzet túlterheltségéről

Napvilágot láttak olyan javaslatok, melyek szerint több orvost kellene alkalmazni más országokból, főleg Ukrajnából. Ugyanakkor a SKSaPA arra figyelmeztet, hogy az EU-n kívüli országokból érkező munkavállalók foglalkoztatása negatív hatással lehet az egészségügyi ellátásra színvonalára.

Az almazottak szakmai felkészítésének összhangban kell lennie az EU normákkal

„A nővéri, a szülésznői, az orvosi és a fogorvosi szakma is a szabályozott szakmák közé tartozik, ezért az itt dolgozó alkalmazottak szakmai felkészítésének összhangban kell lennie az Európai Parlament és az Európa Tanács 36/2005-ös és az 55/2013-as rendelkezésével. Csakis az ebben foglalt feltételek mellett dolgozhat az egészségügyi alkalmazott az európai munkaerőpiacon" – szögezte le Lazarová.

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) szerint azonban szükség van más országokból érkező orvosokra, mert a jelenlegi egyetemi hallgatók csak hat év múlva kezdenek el praktizálni, és csak 11 év múlva lehet belőlük szakorvos.

4000 hallgató tanul Csehországban

„Megmagyarázhatatlan a tárcák és az egyetemek egyes képviselőinek kijelentései miszerint a szlovákiai egészségügy és iskolaügy a jelenlegi helyzetben – amikor körülbelül 4000 hallgató tanul külföldön, Csehországban – pénzt takarít meg. Legtöbben ez idő alatt le is telepszenek, és nem térnek vissza Szlovákiába" – szögezi le az ANS az állásfoglalásában.

Az orvosok és nővérek jelentős hiánya több fekvőbeteg osztály bezárását eredményezheti. „Jelenleg több kórház is „festetéssel" trükközik. A valós ok azonban az, hogy nincs személyzet, és nem tudják üzemeltetni az egyes osztályokat" – mondta Marián Petko, az ANS elnöke. Ez elsősorban a nagy állami kórházakra jellemző, ahol hatalmas a nővérhiány, Pozsonyban is egész klinikákat zárnak be,
Marian Laurinc, az SKSaPA irodavezetője szerint az egészségügyi dolgozók hiánya a túlterheltségükre, a túlórákra, a magas betegszámra, a rossz munkakörülményekre és az alacsony bérekre vezethető vissza.

Marian Kollár, a Szlovákiai Orvosi Kamara elnöke szerint az is gondot jelent, hogy elavult a munkakörnyezet és az egészségügyi ellátás teljesítményeinek finanszírozása, ami gyakran még a reális költségeket sem fedezi.

A beteggondozói tanulmányi programot már távúton is el lehet végezni

Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője kifejtette, hogy a tárca intenzíven dolgozik a munkaerőhiány problémájának a megoldásán. Igyekeznek növelni az érdeklődést az egészségügyi szakirányok iránt. A beteggondozói tanulmányi programot már távúton is el lehet végezni. A nappali tagozatos alapképzés és mesterképzés hallgatóinak pedig a mostani tanév nyári szemeszterétől kezdődően úgynevezett stabilizáló juttatást adnak.

A minisztérium továbbá arra is rámutatott, hogy csökken azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akik más uniós országban kívánnak munkát vállalni. Ugyanakkor emelkedet azoknak a külföldi egészségügyi dolgozóknak a száma, akik Szlovákiában szeretnének dolgozni.

„Az egyes régiókban fellépő szakorvoshiányt a körzeti orvosok és a szakorvosok minimális hálózatának meghatározásával kívánjuk javítani, ennek kidolgozásánál különös figyelmet fordítunk a demográfiai mutatókra és előrejelzésekre. Remélhetően ennek köszönhetően az egészségügyi ellátás könnyebben elérhető lesz, és a várakozási idő csökkenni fog"– zárta Eliášová.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia