csütörtök, július 18, 2019

Keresés

A világ legnagyobb mezőgazdasági vásárán szlovákiai termelők is kiállítanak

2863Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállításán és vásárán, a szlovák standot Gabriela Matečná (SNS), mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg.

Szlovákia egy azon kevés országok közül, melynek aktív kereskedelmi mérlege van Németországgal, a két ország közti üzleti forgalom elért a 27 milliárd eurót. Ez a szám még átlagembert is meglepi Németországban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Németország kulcsfontosságú partnere Szlovákiának. A kölcsönös kereskedelmet tovább erősíti az élelmiszer és agrárszektor. „Ez nagy jelentőséggel bír számunkra, hiszen a német piac rendkívül igényes, s csak a csúcsminőségű termékek tudnak érvényesülni rajta" – mondta Peter Lizák, Szlovákia németországi nagykövete a megnyitón.

Gabriela Matečná beszédében kiemelte, hogy a Grüne Woche vásárra az egész világból sereglenek az élelmiszergyártók, mintegy 400 ezer tekinti meg a világban jelentkező újdonságokat és fejlesztési trendeket. Tavaly 11 év után sikerült biztosítani Szlovákia részvételét ezen a rangos eseményen. Ugyanakkor rámutatott, hogy bebizonyosodott, hogy érdemes volt visszahozni a szlovák nemzeti standot Berlinbe.

A 126 négyzetméteres nemzeti standon, a szlovákiai élelmiszerek mellett, Szlovákia szépségét és a vidék kulturális gazdagságát is bemutatják. A standon híres szlovákiai gyártók és termelők vannak jelen, köztük a Besztercebányai Sörgyár zrt, , a HO & PE Family kft, amely fagyasztott, hűtött és száraz árukat gyárt és forgalmaz, a Milsy társaság, amely tejtermékeket állít elő, s a Minit Slovakia kft, amely fagyasztott pékárut gyárt, 300 főt foglalkoztat, és 550 franchise üzletet kezel Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában

Az IGW 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.

A szervezők 400 ezer látogatóra számítanak. A tíznapos vásáron részt vesz Angela Merkel német kancellár is. A legfőbb kísérőrendezvény az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórum (GFFA), amelynek központi témája a digitalizáció.

Teraz.sk/Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia