csütörtök, július 18, 2019

Keresés

Februártól új rendszer fogja ellenőrizni a gyógyszerek eredetiségét

2860Az új rendszer a gyógyszerek eredetiségét az úgynevezett biztonsági elemek segítségével fogja ellenőrizni, február 9-től fog működni, tájékoztatott internetoldalán az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (ŠÚKL).

„Az új intézkedések és kötelességek érinteni a gyógyszer-ellátási lánc összes szereplőjét, vagyis a gyártókat, a nagyforgalmazókat, a gyógyszer forgalombahozatali engedélyének a tulajdonosát, a gyógyszertárakat és a nemzeti hatóságokat. A ŠÚKL ennek bevezetésre 2014-ben kezdte el az előkészületeket "– közölték.

A hamis gyógyszerek rendkívül veszélyesek

Magdaléna Jurkemíková, a ŠÚKL szóvivője a TASR hírügynökségnek kifejtette, hogy a hamis gyógyszerek rendkívül veszélyesek. „A hamisítványok például nehézfémeket is tartalmazhatnak, ilyen lehet az arzén, alumínium, higany, méreg. Nem kizárható az sem, hogy mérgeket és rákkeltő anyagokat adagolnak az ilyen kétes készítményekbe, például patkánymérget, fagyálló folyadékot, falfestéket, téglaport, gipszet, parketta viaszkot, nyomtatókba használatos festéket, vagy akár sárga aszfaltszínezéket"– pontosított.

További kockázati tényezőt jelentenek azok a körülmények, ahol a hamisítványokat előállítják. „A hamisított gyógyszereket nem szakképzett személyzet állítja elő. A készítmények így különböző szennyeződéseket tartalmazhatnak"– sorolta Jurkemíková.

Egészségügyi kockázatot jelent még a hamisítványok esetében a nem megfelelő logisztikai feltételek a tárolás és a szállítás vonatkozásában, ennek következtében megsérülhetnek vagy akár fertőződhetnek is a készítmények, mondta szóvivő.

A ŠÚKL biztonsági eleme a gyógyszer dobozán lesz megtalálható, amennyiben a készítménynek nem lesz külső csomagolása, úgy a belső részben helyezik azt el. A biztonsági elem két részből áll. A gyógyszeres dobozokon lesz egy kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is. Ezzel ellenőrizhetővé válik, hogy a gyógyszerhez senki nem nyúlt. A biztonsági elemeket a gyártás során helyezik a készítményekre, a gyógyszer-értékesítő ponton deaktiválják majd, ahol egyúttal ellenőrzik a csomagolás sértetlenségét is.

„A gyógyszer eredetiségét a gyógyszerész ellenőrzi, még mielőtt kiadja a készítményt a beteg részére. Ezáltal garantálva van, hogy az eredeti készítmény kerül kiadásra. Természetesen az akkor érvényes, ha a klasszikus gyógyszertárban, vagy a hatóságilag jóváhagyott internetes patikában szerzik be a gyógyszereket"– magyarázta Jurkemíková.

Gyógyszerek vizsgálata

A gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalmazása és kereskedelme súlyos közegészségügyi kockázatot hordoz, a hamisított gyógyszerek esetében fennáll annak a lehetősége, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek vagy adagolásuk nem megfelelő, ami komoly veszélyt jelent a betegek számára. Éppen ezért az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé.

A rendelet pontosan meghatározza azt, hogy kinek és hogyan kell ellenőriznie a gyógyszerek eredetiségét. Ez tulajdonképpen egy „végponttól végpontig" jellegű ellenőrzést jelent majd, a gyógyszerészeknek a kód alapján minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott készítmény adatait a gyártó korábban rögzítette-e az adattárházban. Értékesítést követően a gyógyszerészek a kódot deaktiválják, így biztos, hogy a hamis termék fennakad a hálón, nem kerül a betegekhez.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia