csütörtök, július 18, 2019

Keresés

A hazai ipari termelés közel fele az autógyárakon áll, vagy bukik

2859Szlovákiában az Autóipari Szövetség (ZAP) szerint 2018-ban több mint 1 millió autó gördült le a szerelősorokról. A négy hazai autógyár – a Volkswagen Slovakia, a Kia Motors Slovakia, a PSA Group Slovakia és a Jaguar Land Rover – összesen 1080000 gépjárművet készített.

Alexander Matušek, a ZAP elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a gépjárműgyártás a hazai ipari termelés 46,8 százalékát teszi ki, így ez az ágazat 35 százalékkal részesedik Szlovákia ipari exportjából. Már évek óta Szlovákia vezeti világranglistát az ezer főre eső előállított gépjárművek tekintetében, ami jelenleg 198 személyautó.

2019 különösen nehéz év lesz

Egyet azonban tudatosítani kell, a gépjárműgyártás gyökeres változások előtt áll, s az idei év ebből a szempontból különösen nehéz lesz. A gépjárműipar versenyképességének megőrzéséről és a további fejlődés akadályairól ZAP a miniszterelnökkel, s néhány tárca vezetőjével folytatott megbeszéléseket. Ennek eredményképpen született meg az a határozat, amely a képzett munkaerő elérhetőségéről és a duális képzésről szól.

A ZAP részt vett a gazdaság, az elektromobilitás és a környezetvédelem stratégiájának előkészítésében, valamint az applikált kutatás és innováció fejlesztésének kidolgozásában. Együttműködött a munkaerőpiac megnyitásán a harmadik országokból érkező munkások részére, valamint a munkaerő mobilitásának emelésében, továbbá az átképzési projekteknél.

„Az idén a gépjárműgyártás globális kihívások okozta változásokra fog felkészülni, amelyek a káros anyag kibocsátását érintő jogszabályokkal vannak összefüggésben, ennek egyik következménye lesz az alternatív meghajtású járművek piacának bővülése. Ez megváltoztatja a mobilitás fogalmának standard értelmezését is, aminek kihatása lesz jármű és a járműalkatrészek gyártásara is. Ezért aktív párbeszédre fogunk törekedni a kormánnyal, hogy meghatározzuk az autóipar fejlesztésének irányelveit" – hangsúlyozta Matušek.

Lemaradás a kutatás területén

Az autóipar versenyképességének fenntartása érdekében szükséges a vállalkozói környezet instabilitásának, csekély tervezhetőségének megszüntetése. Elkerülhetetlen a vállalkozók nem tervezett kiadásainak terén a gyors növekedés megakadályozása.

Továbbra is gondot jelent a kutatás és fejlesztés terén tapasztalható alacsony aktivitás, nem elégséges akadémiai közösség és az ipar együttműködése az applikált tudományok, kutatás és innováció terén. Alacsony szintű a fejlődés az alternatív meghajtású mobilitás, valamint az alternatív mobilitási formák terén.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: PSA Slovakia

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia