kedd, október 26, 2021

Keresés

Herbaland - Csattanó maszlag

2854-1Datura stramonium

Csattanómaszlag (Más néven: rövidkés disznó)

 

 

A növény:

Burgonyafélék családjába tartozó 0,5-1,5 m magas egynyári növény mely Közép-amerikai származású. Valószínüleg Amerika felfedezése után került be Európába. Hazánkban a bolygatott nitrogéndús talajokon fordul elő. Szára elágazó, terebélyes. Levelei tojásdadok, szélük fogazott. Virága fehér színű, harang alakú. Termése tojásdad, felálló, 4 kopáccsal nyíló tok, szúrós tüskékkel borított. Magja vese alakú, barnásfekete színű.

2854-2

Felhasználása:

A XVI. századtól kezdett elterjedni Európában, de a gyógyászati hatásait csak a XVIII. századtól kezdték el kiaknázni. A levelei füstjét asztmás betegekkel lélegeztették be, remélve, hogy jótékony hatása lesz –, hát, nem lett, de veszélyes mellékhatásokat okozott. Nem csoda, hiszen a burgonyafélék közé tartozó növény erősen mérgező.

Hogy a csattanómaszlag kábítószerként is használható, azt már a navaho és csiroki indiánok is tudták, akik vallási ceremóniákon hasznosították a csattanómaszlag hallucinogén hatásait. A yaquik ugyanakkor figyelmeztettek: a virágok elszívása őrületet okozhat!

Ami azt illeti, ehhez nem is muszáj szándékos drogfogyasztást elkövetni. A növény már úgy is kifejtheti a mérgező hatását, hogy a fő hatóanyagai szerves műtrágyába keverednek, és a talajon keresztül felszívódnak más növényekbe.

Még egy érdekesség: a növény angol neve ("jimsonweed") Jamestown városának nevéből ered, ahol 1676-ban az első haláleseteket jelentették a maszlag elfogyasztását követően. 

A növény fő alkaloidjai a hioszciamin, az ebből átalakuló atropin, illetve a szkopolamin. A hatásmechanizmusukat az orvostudomány jól ismeri, mivel gyógyszereket is készítenek belőle. A felsorolt alkaloidok a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelnek; egy Magyarországon is forgalmazott, vényköteles altató fő hatóanyaga az atropin. Szemészeti beavatkozásoknál is használják, mivel sugárizom-bénítóként működik.

A növény minden részében mérgező hatású tropán vázas alkaloidokat (hioszciamin; szkopolamin; atropin) halmoz fel. Ezen vegyületeket a gyógyszeripar használja fel a görcsoldó gyógyszerek készítésében. A növény bármely részének fogyasztása hőemelkedést, szapora szívverést, súlyos mérgezés esetén halált okoz.

Atermészetgyógyászat számára sem ismeretlen növény a csattanó maszlag. Hatóanyagai között szerepel az erős hatásáról ismert alkaloid, éppen ezért gyógytea készítése nem ajánlott a növény egyik részéből sem! Helyette külsőleg, főzetek formájában vethetjük be gyógyító erejét. A reuma kezelésénél gyógyfürdős kúraként, illetve a bőrbe dörzsölve kezelhetőek a fájós végtagok.

A csattanó maszlag gyógyító hatása elsősorban légúti panaszokkal járó betegségeknélfigyelhető meg. Köhögéscsillapításra, illetve az asztma kezelésére egyaránt bevethető a növényből készített füstölő használata, emellett hatóanyagainak köszönhetően az epilepsziával küzdőknek szintén ajánlott a csattanó maszlagból készült homeopátiás szerek alkalmazása.

Kettős oldala miatt már egyre kevésbé használják a növényt. Ennek ellenérea burgonyafélék népes családjába tartozó, érdekes sziromformával rendelkező növény nem tűnt el környezetünkből: fehér tölcsér alakú virágai miatt szívesen ültetik a ház melletti kiskertekbe, esetleg cserépbe téve díszíti az otthonok egyhangúságát, mindeközben az emberek többsége nem is sejti a csattanó maszlag kettős természetét, és misztikus történetét.

2842

A HERBALAND című project (kód:SKHU/1601/4.1/150) a Nemzetstratégia Kutatóintézet vezetése és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezen ősi ismeretanyag feltárása, népszerűsítése és korunkban történő társadalmi és gazdasági hasznosítása növelheti a gyógynövény iparban vállalkozni kívánók számát. A projektről részletes információ www.herbaland.net oldalon érhető el. A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia