kedd, október 26, 2021

Keresés

Herbaland - Közönséges palástfű

2853-1Alchemilla monticola

Közönséges palástfű (Más néven: Boldogasszony palástja)

A növény:

A nemzetség magyar elnevezését a levél formájáról kapta, mely kiterített palástra hasonlít, latin nevét pedig az alkímia szóból a leveleken összegyűlő vízcseppekről, melyeknek mágikus erőt tulajdonítottak.Jelképszerű feladata a védelem, a beburkolás: az apró, zöldessárga virágokat úgy fogják körül a levelek, mint egy kabát. Erdők szélén, utak mentén, nedves réteken, domb- és hegyvidékeken 1000 méteres magasságig található meg. Hazánkban védett nöévny, természetvédelmi értéke: 5 000 Ft. Levelei kerekded alakúak, a levéllemez több karéjú. A levél széle csipkés vagy fűrészes,a felületét finom fehér szőrök borítják. Apró zöldessárga virágai a szár végén laza bogernyőben nyílnak.

Védett növény, ezért a vadon növő példányainak gyűjtése tilos. A kertben termelt növény levelét és a virágját, májustól július végéig gyűjtjük. Naptól védett, félárnyékos helyen szárítjuk kiterítve, utána vászonzsákocskában vagy papírtasakban tároljuk.

2853-2

Felhasználása:

A palástfű a nők gyógynövénye. Kiváló szer nőgyógyászati és menstruációs zavarok, alhasi panaszok, hüvelyi gyulladások, fertőzések, fehér folyás, erősen vérző és görcsölő menstruáció tünetek kezelésére.A női nemi szerveket, mindenekelőtt a méhet erősíti, így az anyaságra való felkészülés segítője. Ha gyógynövényekkel akarjuk javítani a teherbeesés az esélyét, akkor a málnalevél és palástfű kombinációja ajánlható, de nem egyszerre:  a málnalevelet a ciklus első felében a palástfüvet pedig a ciklus második felében kell fogyasztani. Összehúzó, vérzéscsillapító és keringésjavító tulajdonságainak köszönhetően hatásos fogínygyulladás, narancsbőr, és egyéb bőrproblémák, szövetgyulladások kezelésére és külső-belső vérzések csillapítására, sebgyógyításra.

Belsőleg történő alkalmazása a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, eddig nem állapították meg, hogy bármilyen mellékhatást okozna, bár német kutatók arra figyelmeztetnek, hogy esetleg májkárosodás léphet fel szedésekor, mások szerint ez a megállapítás eltúlzott.

A palástfű valóban a népi gyógyászat növénye, hatásairól ugyanis szinte kizárólag a tradicionális feljegyzések szólnak. Egy 2007-es kutatás1 sebgyógyító hatásáról számolt be, egy 2006-os vizsgálatban2 glicerinnel együtt biztonságosnak és nagyon hatékonynak találták a szájüregi fekélyek gyógyításában, bőrfeszesítő illetve fogyást elősegítő hatásáról egy 1998-as valamint egy 2011-es tanulmányban írtak, de egyikben sem önmagában használták a palástfüvet, hanem több más gyógynövénnyel kombinálva.

Egyes füves emberek szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak, palástfű teát elkerülhetik a nőgyógyászati műtéteket. Állítólag a palástfű gyógynövény annyira hatásos hogy az elveszett szüzesség visszaállítására is használták régen.

A mai népi orvoslásban ismét a megérdemelt helyet foglalja el. Különösen a svájci Künzle tisztelendő hangsúlyozza: "A nőgyógyászati műtétek kétharmada teljesen feleslegessé válna, ha idejében vagy hosszabban alkalmaznák ezt a gyógyfüvet; ugyanis gyógyít minden altesti gyulladást, lázat, égést, gennyedést, fekélyt és törést. Külsőleg, összezúzva és borogatásként alkalmazva a palástfű sebeket, szúrást, vágást gyógyít. Ennek a teának a folyamatos fogyasztásától azok a gyerekek is megerősödnek, akiknek a jó táplálkozás ellenére fejletlenek az izmaik." Az ezüstös palástfű  különösen elhízás ellen jó. Naponta két-három csészével elég meginni, hogy kedvező hatását kifejtse.

2842

A HERBALAND című project (kód:SKHU/1601/4.1/150) a Nemzetstratégia Kutatóintézet vezetése és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezen ősi ismeretanyag feltárása, népszerűsítése és korunkban történő társadalmi és gazdasági hasznosítása növelheti a gyógynövény iparban vállalkozni kívánók számát. A projektről részletes információ www.herbaland.net oldalon érhető el. A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia