kedd, október 26, 2021

Keresés

Herbaland - Parlagi ligetszépe

2852-1Oenothera biennis

Parlagi ligetszépe (Más néven: Idegen sárgaviola)

 

 

A növény:

Észak-Amerika nyugati részén őshonos, de világszerte megtalálható, Magyarországon is gyakori kétnyári növény. Töltések, ugarok, parlagok, bozótos ligetek virága. Erős, felálló, sűrűn elágazó szára 0,5-1,5 méter magasra nő, alsó része vöröses színű. Levelei lándzsa formájúak, finoman szőrösek. Viszonylag nagy, 2-3 cm nagyságú, élénksárga virágai a szárak végén fürtökben fejlődnek. Június-augusztus között folyamatosan virágzik, de a virágok csak éjjel nyílnak, majd le is hullajtják szirmaikat. Termése hosszúkás tok formájú, mely több száz apró magot tartalmaz.

Az elsőéves növény gyökere gyűjthető. Ezeket ősszel, vagy a következő év tavaszán áshatjuk ki, még a növény szárbaindulása előtt. A mélyen lévő, és ezért nehezen kiásható gyökerek addig élvezhetők, amíg a levélrózsa a földre tapad.

2852-2

Felhasználása:

A tisztítás során gyökere a feketegyökérhez hasonlóan nyálkás, ragacsos, ezért azt azonnal ecetes vízbe kell helyezni. Gyökere kissé édesebb, mint a feketegyökér. Ha főzeléket akarunk belőle készíteni, akkor zeller vagy feketegyökér módjára készíthetjük el.

Kereskedelmi hajókon jutott el Európába. Az Indiánok pépet készítettek belőle és külsőleg alkalmazva sebekre, bőrkiütésekre alkalmazták. Virágait köhögés ellen használták. Gyökerét íze miatt előszeretettel fogyasztották.Nyugtató, élénkíti az anyagcserét. Magjából nyerik a ligetszépeolajat, ami több bőrbetegségben is segít.  A magokból készített tea csökkenti a megfázás és köhögéstüneteit. Virágainak, leveleinek és szárának összehúzó és nyugtató hatása van. Csökkenti a testsúlyt és a szívbetegségek kialakulását, normalizálja a vérnyomást. Hatással van azízületi gyulladásokra, de még a másnaposságra is.
A benne található gamma-linolénsavat egyre gyakrabban használják, külsőleg és belsőleg aneurodermatitis (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kiegészítő kezelésére. Fogyasztják diétás élelmiszerként, a menstruációs tünetek csillapítására, valamint a magas koleszterin szint csökkentésére is.
A homeopátiában hasmenés kezelésére alkalmazzák.
A gyógyászatban a növény magjaiból hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban gazdag zsírosolajat használják fel keringésjavító, érelmeszesedést gátló, koleszterinszint-csökkentő hatása miatt a Ezenkívül kiváló bőrregeneráló, szövetvédő tulajdonsága miatt száraz, gyulladt, illetve erős viszketéssel járó bőrelváltozások is sikerrel kezelhetők vele, a kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza különböző krémek, testápolók előállításában. Ritkán okozhat bőrkiütést, emésztési panaszokat, fejfájást.

A nyugati államokban kialakult modern étrend gyakori hibája, hogy nem tartalmaz néhány alapvető tápanyagot, ezzel szemben túlságosan sok, a szervezet számára nélkülözhető, sőt haszontalan tápanyagban gazdag. Gyakran hiányoznak azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre szükség van az optimális GLA- és PG-termelés megvalósításához. A ligetszépeolaj egyrészt tápanyagul szolgál, másrészt korrigálja az étrendet.

2842

A HERBALAND című project (kód:SKHU/1601/4.1/150) a Nemzetstratégia Kutatóintézet vezetése és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezen ősi ismeretanyag feltárása, népszerűsítése és korunkban történő társadalmi és gazdasági hasznosítása növelheti a gyógynövény iparban vállalkozni kívánók számát. A projektről részletes információ www.herbaland.net oldalon érhető el. A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia