kedd, október 26, 2021

Keresés

Herbaland - Gilisztaűző varádics

2848-1Tanacetum vulgare

Gilisztaűző varádics (Más néven: Varádicskóró)

A növény:

Egész Európában megtalálható, hazánkban is elterjedt növény 80-150 cm magasra nő meg. Kedveli a nedves réteket, legelőket, erdei vágásokat, utak szélét. Levelei többszörösen szárnyaltak, a levélkék szeldeltek. Nyéllel kapcsolódnak a szárhoz. Virágai tömött, sátorozó fürtben állnak, sötétsárgák, csak csöves virágok alkotják őket. A nyár második felében virágzik. A növény megdörzsölve fűszeres illatú. Termése bóbita nélküli kaszat.

2848-2

Felhasználása:

Régebben illóolaját illetve alkoholos kivonatát reuma és izűleti fájdalmak kezelésére használták külsőleg bedörzsölő szerként, vagy fürdővízbe csöppentve. Kínában és Japánban fiatal hajtásait élelmiszerként fogyasztják. A molyok, legyek és egerek távoltartására gyakran alkalmazzák a vidéki kertekben. Komposztba dobva felgyorsítja a bomlási folyamatot.

Mind a növény mind a főzete jó hangyariasztó.

Gyógyító hatását már a középkori frank császár Nagy Károly is ismerte. Virágzó hajtása szárítva kámforos illatú; jó molyűző.

Bélférget hajt, és a galandféreg ellen is eredményes szer, de mérges, ezért fokozott óvatossággal kell alkalmazni. Régi magyar neve fájdalomfű.

Főként gyógynövényként ismert és alkalmazott növény a gilisztaűző varádics. Virága és herbája illóolajat, gyantát és keserűanyagot tartalmaz. A hagyományos gyógyászatban emésztési rendellenességek, gyomorfájás, álmatlanság ellen fogyasztották a varádics teáját, alkoholos kivonatával pedig reumát és visszeret kezeltek. Bizonyítottan hatásos bélféregűző – neve is innen ered. Manapság azonban csak az állatgyógyászatban használják e célból, mivel illóolajának egyik komponense toxikus: máj- és emésztőszervi panaszokat okozhat. A biológiai gazdálkodásban rovarriasztó szerként (hangya és krumplibogár ellen) és komposzt oltásra használják a varádicsot. Jó vízellátású, nedves talajon és meleg fekvésben jól érzi magát a gilisztaűző varádics. Magvetéssel vagy tőosztással szaporítható. Ritkán termesztik, ámbár magas termete és aranysárga virágai miatt jól mutat vegyes virágágyakban és kertekben. Hagyományos festőnövényeink egyike a varádics: virágai sárgás színt adnak a fonalnak, textilnek. Színét szárítva is tartósan megőrzi: a nyílás kezdetén vágott virágok élénksárga színűket megtartják, később vágva azonban könnyen barnulnak. Természetes módon szárítandó.

Nevéhez híven napjainkig gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Főként szárított virágból főzött teája tartalmazza a férgek, rovarok által nem kedvelt illóolajokat, gyantát és keserűanyagot. A szárított növény nemcsak az ágyásokból, de a tárolóhelyekről is elűzi a hangyákat és más rovarokat, így a molyokat is. 

2842

A HERBALAND című project (kód:SKHU/1601/4.1/150) a Nemzetstratégia Kutatóintézet vezetése és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezen ősi ismeretanyag feltárása, népszerűsítése és korunkaban történő társadalmi és gazdasági hasznosítása növelheti a gyógynövény iparban vállalkozni kívánók számát. A projektről részletes információ www.herbaland.net oldalon érhető el. A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia