kedd, október 26, 2021

Keresés

Herbaland - Réti bakszakáll

2847-1Tragopogon pratensis

Réti bakszakáll (Más néven: Zabgyökér)

A növény:

Közép-Európában őshonos növény, szinte Európa szinte minden vidékén elterjedt. Kedveli a réteket, mezőket. Kétéves vagy évelő lágyszárú növény, mely 70 cm magasra nőhet meg. Orsó alakú karógyökere barna színű. Kissé elágazó szára szürkészöld színű. Megtörve fehér tejnedvet ereszt. Levelei szórtan helyezkednek el, keskeny lándzsásak, félig szárölelők, ép szelűek, fodrosak is lehetnek. 3-7 cm átmérőjű virágai sárgák, a fészek pikkelyek valamivel hosszabbak a nyelves virágoknál. A kora hajnali órákban nyílnak, és ahogy feljön a Nap, becsukódnak.

Inkább domb- és hegyvidékeken – 2000 m-es tengerszint feletti magasságig – fordul elő kaszálókon, réteken, legelőkön, félszáraz gyepekben, száraz erdőkben, illetve utak és vasutak mentén, töltéseken. Nagyobb állományokat is képezhet. Gyomtársulásokban gyakori. A nedves vagy mérsékelten száraz vízháztartású, laza szerkezetű, nem sekély agyag- és vályogtalajokat kedveli, melyek humuszosak, illetve mesterséges környezetben kissé trágyázottak, továbbá tápanyagokban, bázisokban is viszonylag bőségesek.2847-2

Felhasználása:

Levelei akár nyersen, akár a spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyaszthatók. Levelét és friss hajtásait, szárát, virágbimbóját főzelék, leves és lé készítésére vagy spárgaként, a felvágatlan szárát és virágbimbóját, inulintartalmú gyökerét salátákban használják. Hamis feketegyökérként készíthető el. Gyökere legyengült beteget erősít, bőrszeplőt enyhít. Élelmezési felhasználása: gyökere spárga módra, levele salátának vagy főzeléknek készíthető el. Gyökerét, valamint zsenge hajtásait is a spárgához hasonlóan használják fel. Gyökrében felhalmozodó taraxaszterol és cseranyakoknak köszönhetően köptető és összehúzó hatással rendelkezik.

Zöldségnövényként is ismert. Ahogyan a feketegyökér (Scorzonera hispanica) gyökerét, úgy a réti bakszakáll gyökerét, valamint zsenge hajtásait is a spárgához hasonlóan használják fel. Levelei cukortartalmúak, és akár nyersen, akár a spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyaszthatók.

2842

A HERBALAND című project (kód:SKHU/1601/4.1/150) a Nemzetstratégia Kutatóintézet vezetése és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezen ősi ismeretanyag feltárása, népszerűsítése és korunkaban történő társadalmi és gazdasági hasznosítása növelheti a gyógynövény iparban vállalkozni kívánók számát. A projektről részletes információ www.herbaland.net oldalon érhető el. A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia