kedd, október 26, 2021

Keresés

Herbaland- Bíborhere

2846-1Trifolium incarnatum

Bíborhere

A növény:

A pillangósvirágúak családjába tartozó egyéves növény. A jellegzetes bíborszínű pillangós virágok 812 mm hosszúak. A bíborhere a kiegyenlítettebb, csapadékban gazdag éghajlat növénye. A szárazságot, valamint a hótakaró nélküli, hideg telet nehezen tűri.A talajjal szemben igénytelen növény, még a talajok mésztartalmára sem igényes. A gyengén savanyú, közömbös és enyhén meszes, könnyen művelhető talajokat kedveli.

Az ősszel vetett bíborhere általában június 2-3 dekádjában aratható. Erre akkor kerülhet sor, amikor a főhajtáson a hüvelyek kézzel könnyen leválaszthatók, a virágzat középső harmadában is érettek a magok.

2846-2

Felhasználása:

Takarónövényként és zöldtrágyaként alkalmazva rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Gyomelnyomó képességű, számottevő mennyiségű nitrogént köt a légkörből, 40-50 cm mélyre hatoló gyökérzetével átszövi és javítja a talaj szerkezetét.

A bíborhere jó előveteménye a kalászosoknak, tavaszi vetésűeknek. Megfelelő csapadékellátottság esetén szóba jöhet utána másodnövény termesztés is (silókukorica, köles, mohar).

A virágzó hajtásában izoflavonoidok, flavonoidok halmozódnak fel. Tudományoks kutatás számolt már be szabadgyökfogó tulajdonságáról, de mélyebb szintű vizsgálatok még nem folytak a növénnyel. Csíráját érdemes fogyasztani magas ásványi és vitamintartalam végett. Azonban figyeljünk, hogy megfelelő higiénás körülmények között csíráztassuk a magvakat.

Ugyanakkor keresett a külföldi piacokon, ezért magtermesztési céllal is ültetik hazánkban.

2842

A HERBALAND című project (kód:SKHU/1601/4.1/150) a Nemzetstratégia Kutatóintézet vezetése és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezen ősi ismeretanyag feltárása, népszerűsítése és korunkaban történő társadalmi és gazdasági hasznosítása növelheti a gyógynövény iparban vállalkozni kívánók számát. A projektről részletes információ www.herbaland.net oldalon érhető el. A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia