kedd, október 26, 2021

Keresés

Herbaland - Kányabangita

2842-1

 

 

Viburnum opulus

Kányabangita (Más néven: kányafa)

A növény:


Afrikában és Eurázsiában őshonos, napjainkban szinte egész Európában elterjedt fás szárú növény. Felálló szárú, gyors növekedésű 2-5 méter magasra megnövő cserje vagy kis fa. Kérge sárgásszürke, hosszanti irányban repedezett. Ukrajna egyik nemzeti jelképe. Ligeterdőkben és erdőszéleken találkozhatunk vele. Terméséből egykor piros festéket nyertek, a megszárított termésekből pedig fekete tintát készítettek. A termés nyersen élvezhetetlen ízű, olyannyira, hogy amíg találnak mást, még a madarak is elkerülik.
Szemetgyönyörködtető viráglabdája vonzza a hasznos rovarokat, szinte egész évben díszít, hiszen a májusi virágzás után, megjelenek az élénkpiros bogyók, amelyeket a madarak is szívesen fogyasztanak, majd ősszel a lombozat vöröses pirosra vált, amely szintén egy feltűnő színfolt lesz kertünkben.

2842-2

Felhasználása:


A termés savanykás, erős, kellemetlen vajsavszagot áraszt, nyers fogyasztásra alkalmatlan. Kiemelkedően magas C-vitamin tartalma miatt a skandináv és angolszász területeken pikáns befőttet, gyümölcszselét készítenek belőle, mert a főzés hatására ártalmas anyagai nagyrészt lebomlanak.
Frissítő hatású, használják bélhurut, húgyúti bántalmak, hasmenés ellen, hatásos görcsoldó fájdalmas menstruáció esetén. Azokat a görcsöket oldja leghatékonyabban, amelyeket hányinger, hányás, verejtékezés, hidegrázás kísér. Székelyföldön a termés levét kisebb sebekre csavarják sebgyógyítás céljából. Friss vagy szárított terméséből készített teát a tüdőbetegségek kezelésére használják. A méh simaizmaira gyakorolt hatása miatt bizonyos veszélyeztetett terhességnél is alkalmazzák, a szülést követő görcsöket is kezelik vele.
Régen Észak-Amerikában az indiánok a bedagadt mandula és a mumpsz gyógyítására is használták. Nyugtató hatásának köszönhetően csillapítja az idegfeszültség tüneteit. A kányabangita kérgét rendszerint magas vérnyomás és más keringési rendellenességek kezelésére használják, mivel nyugtatja a szív érrendszerét.

2842


A HERBALAND című project (kód:SKHU/1601/4.1/150) a Nemzetstratégia Kutatóintézet vezetése és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezen ősi ismeretanyag feltárása, népszerűsítése és korunkban történő társadalmi és gazdasági hasznosítása növelheti a gyógynövény iparban vállalkozni kívánók számát. A projektről részletes információ www.herbaland.net oldalon érhető el. A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia