csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Žiga: A gazdasági tárca idén az elektromos autók támogatásra fog fókuszálni

2837A gazdasági tárca a legközelebbi parlamenti választásokig, vagyis a jövő év márciusig nem készül alapvetően változtatni a szlovákiai energiaszabályozáson. A tárca vezetője 2019-ben főleg az elektromobilitást kívánja támogatni. A kormány az idén akciótervet fog elfogadni, amely tartalmazni fogja a konkrét intézkedéseket.

„A tervezett lapvető változásokat már 2017-18 során végrehajtottuk. Némelyeket az új törvények közül szükséges lesz a gyakorlatba ültetni, ilyen például a megújuló energiaforrások támogatásáról szóló törvény is. A 2020-as év azonban már a választásokról fog szólni, vagyis valós akarat törvényalkotásra, vagy fontos változások meghozatalára úgy júniusig várható, ezután mindenki a választás előtti kampányra fog összpontosítani," – fogalmazott a vEnergetike.sk portálnak adott nyilatkozatában Peter Žiga, gazdasági miniszter.
A tárca vezetője 2019-ben főleg az elektromobilitást kívánja támogatni. A kormány az idén akciótervet fog elfogadni, amely tartalmazni fogja a konkrét intézkedéseket.

Továbbra is magas az elektromos autók ára

„A közlekedésben az elektromos autókat kívánjuk előnybe részesíteni, például előnyökkel járó külön rendszámtáblákkal, ugyanakkor a kellőinfrastruktúra kiépítésére helyezzük majd a hangsúlyt. A támogatási rendszeren keresztül segíteni fogjuk a településeket a töltőállomások létesében"– közölte Žiga.

A gazdasági tárca az Autóipari Szövetséggel együttműködve már segítette az elektromos és konnektoros (plug-in) hibrid autók beszerzését. „A piac nem olyan rugalmas, ahogy azt vártuk. Vagyis az elektromos autók ára még mindig magas, s az 5 ezer eurós támogatás sem motiválta eléggé a vásárlást. Másrészt az is hozzá kell tennem, hogy támogatásnak köszönhetően százalékarányát tekintve jelentősen nőt az elektromos autók száma"– szögezte le Žiga.

Az alábbiakban a régebben támogatott elektromos és konnektoros (plug-in) hibrid autók főbb jellemzőit foglaltuk össze:

Elektromos autó

Az energiát akkumulátorba (jelenleg többnyire lítium-ion) töltve viszi magával, csak külső forrásból tölthető, robbanómotort nem tartalmaz és tisztán elektromos motorokkal működik. Az akkumulátorok magas ára, nagy tömege és relatíve kis kapacitása miatt a középkategóriás modellek hatótávja 100-150 km, ami miatt elsősorban városi és elővárosi közlekedésre alkalmasak. Kaphatók már azonban olyan modellek is (pl. Tesla Model S, Model X), amelyek egyetlen töltéssel akár 400-500 km megtételére képesek. Az akkumulátortechnológia fejlődése esetén a jövőben 300-500 km-es hatótávolságú változatok is megjelenhetnek a középkategóriában, de az akkumulátor helyére a jövőben más, hatékonyabb energiatároló rendszer is beszerelhető. A tisztán elektromos autó előnye a nulla lokális szennyezés, a hangtalan és rezgésmentes üzem, a nagy nyomaték, az otthoni tölthetőség, a minimális karbantartási igény és a rendkívül olcsó üzemeltetés.

Konnektoros (plug-in) hibrid autó

Az előző kategória nagyobb akkumulátorral és külső töltési lehetőséggel felvértezett változata. A tisztán elektromos hatótáv 20-50 km-re nő, amit rendszerint csak labor körülmények közt tudnak elérni. A fűtés vagy a hűtés bekapcsolásakor sokszor azonnal indul a belső égésű motor, hiszen az előző megoldáshoz hasonlóan az számít az elsődleges meghajtási formának. Bár elméletileg többet kínálnak a sima hibrid autóknál, a gyakorlatban ez az előny csak az autós folyamatos odafigyelése esetén (amikor csak lehet tölti az akkumulátort) jelentkezik. Az autóst semmi sem kényszeríti arra, hogy az elektromos meghajtást használja. A kategória angol elnevezése (plug-in hibrid electric vehicle) alapján ezek az autók gyakran a PHEV jelölést kapják.

(WebNoviny.sk/Gazdaság.sk/Villanyautósok.hu)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia