csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Az elévült követeléseket már nem lehet behajtani

2836Azoknak a vállalkozóknak, akik nem ragaszkodnak a készpénzes fizetési módhoz, a jövőben jobban oda kell majd figyelniük, hogy az adósaik időben törlesszék a tartozásukat.

A múlt év decemberétől ugyanis hatályos Polgári Törvénykönyv módosítása, amely nem teszi lehetővé az elévült követelések behajtását, vagy a fogyasztói szerződések alapján létrejött elévült követelések bebiztosítását.

„A változásnak nem az volt célja, hogy megszabadítsa az adóst a tartozástól, ellenkezőleg arra szeretné ösztönözni a hitelezőket, hogy jobban figyeljenek a kintlévőségeikre, s ésszerű időn belül érvényesítsék a követeléseiket," fejtette ki Karol Ďuriga, az Accace tanácsadó cég munkatársa.

A módosítást megelőzően gyakoriak voltak az olyan esetek, amikor a hitelező a bíróságon érvényesítette a fogyasztói szerződésből járó elévült követelését, ugyanis, ha az adós az elévülést nem kifogásolta, a bíróság a hitelező javára elismerte a tartozást.

Azonban a jogi norma módosítása után a hitelező már nem követelheti bírósági úton, vagy végrehajtással a fogyasztói szerződés alapján létrejött elévült követelését.

Az elévült jogosultság tartalmát megváltoztatni, vagy azt új jogosultságra cserélni, továbbá a behajthatóság megújítását a tartozás elismerésével az adós részéről, már csak annak tudatában lesz lehetséges, hogy az adós is ismerni fogja az elévülésből származó előnyöket.

A Polgárjogi Törvénykönyv értelmében minden anyagi jogosultság elévülhet, kivéve a tulajdonjogot. Az új szabályozás értelmében az általános elévülési idő 3 év lett, s akkortól számolódik, amikor a követelést először lehetet volna érvényesíteni.

„Azokat eljárásokat, melyeket a jogi norma módosításának hatályba lépését megelőzően kezdtek el, az átmeneti rendelkezések értelmében a mostanáig érvényes szabályozás értelmében folytatják le" – szögezte le Ďuriga.

(Teraz.sk/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia