csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Sólymos: A betétdíjas rendszer jó dolog

2835 A környezetvédelmi miniszter szerint a PET- palackokra és a fémdobozokra vonatkozó betétdíjas rendszer a leghatékonyabb megoldás az ilyen jellegű hulladék kezelésére.

Bevált gyakorlatról van szó, melyek bevezetésére más országok is készülnek. „Ebbe az irányba halad a világ. Miért kellene lemaradnunk?" – tette fel a kérdést Sólymos László (Most-Híd) a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Sólymos elismerte, hogy viszonylag nagy beruházásról van szó. „De mindennek megvan az ára, még annak is, hogy tiszta legyen az országunk" – szögezte le. Ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy tárgyalni fog arról, miként érhető el a legoptimálisabb betétdíjas rendszer, azt azonban kizárta, hogy a rendszerből kikerülnének a fémdobozok.

Sólymos szerint nem állja meg a helyét az az érv, hogy a betétdíjas rendszer bevezetését követően az emberek nem fogják tovább szelektíven gyűjteni a hulladékot.

Lettországot említette példaként, ahol a rendszer bevezetését követően még tudatosabbá vált a szelektív hulladékgyűjtés. Az ellenzők gyakran példálóznak Németországgal, ahol a betétdíjas rendszer bevezetését követően csökkent a műanyag újrafeldolgozásának a mértéke.
„Azonban amikor ott bevezették a betétdíjas rendszert, nőtt a hulladékégetés aránya is. Vagyis kevesebb hulladékot hasznosítottak újra, és többet égettek el. Látni kell ezeket az összefüggéseket" – magyarázta a miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium 2018. november elején bejelentette, hogy megkezdte a betétdíjas rendszer előkészítését. Az előkészületi költségek elérhetik a 80 millió eurót, a felmérések szerint a PET- palackok betétdíja 12 cent, a fémdobozoké pedig 10 cent körül mozoghat majd. Ilyen módon a műanyag palackok 90 százaléka kerülhetne begyűjtésre.

Szlovákiában egy év alatt mintegy egymilliárd PET- palack kerül a boltokba. A szelektív hulladékgyűjtéssel csak 60 százalékuk kerül a megfelelő feldolgozásra. Ha ez az arány elérné a 90 százalékot, azokkal a palackokkal, amelyeket ilyen módon gyűjtenének be, 22 méteres magasságig fel lehetne tölteni a pozsonyi Szabadság teret.

(Teraz.sk/Gazdaság.sk)
Fotó:TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia