csütörtök, június 20, 2019

Keresés

A korengedményes nyugdíjas is dolgozhat

2834A korengedményes nyugdíjas is dolgozhat, és nyugdíjat is szedhet egyidejűleg, bizonyos feltételeknek azonban eleget kell tennie.

A nyugdíjkorhatár előtt álló emberek, akik a nyugdíjba lépést fontolgatják, de még mindig dolgoznak, a korengedményes nyugdíjaztatási kérelmük beadásakor a Szociális Társadalombiztosítóba, elméletileg már nem lehetnek munkaviszonyban, nem dolgozhatnak vállalkozói engedélyre, azaz már nem lehet nyugdíjbiztosításuk, vagyis nem dolgozhatnak.Persze, vannak kivételek.

Korengedményes nyugdíjat akkor kérhet a biztosított, ha egyidejűleg megfelel a követelményeknek, azaz nincs semmilyen munkaviszonyban, legalább 15 évig nyugdíjbiztosított volt, s legfeljebb két éve hiányzik a nyugdíjkorhatárhoz, és a korkedvezményes nyugdíja ahhoz a naphoz számítva, amikor a nyugdíjkérelmét beadta, magasabb egy felnőtt fizikai személy létminimumának 1,2-szeresénél. Ez az összeg jelenleg havi 205,07 euró.

Amennyiben a kérelmező a 2. nyugdíjpillérben is benne van, akkor a korengedményes nyugdíj és a 2. nyugdíjpillérből származó korengedményes nyugdíj összegének kell egy felnőtt fizikai személy létminimumának 1,2-szeresénél nagyobbnak lennie.

Peter Višváder, a társadalombiztosító szóvivője szerint továbbra is érvényes, hogy ha a korengedményes nyugdíjas dolgozni kezd, azaz foglalkoztatottként vagy magánvállalkozóként nyugdíjbiztosítást fizet, vagy ha járulékkönnyítést kap a munkaszerződéses munkavégzése alatt, a társadalombiztosító leállítja a nyugdíjfolyósítását, amit akkor újít meg, ha az illetőnek megszűnik a munkaviszonya.

Kivétel ez alól is van, ez azonban csak az átlagosan havi 200 eurót vagy évi 2400 eurós bevételt nem meghaladó munkaszerződésekre vagy munkavégzésről szóló megállapodásokra vonatkozik.

Ez esetben a társadalombiztosító csak akkor állítja le a nyugdíj folyósítását, ha a nyugdíjas éves bevétele meghaladja a 2400 eurót.

A biztosítási díj fizetése alóli kivételt ennek a két típusú munkavégzési szerződésnek az esetében a korengedményes nyugdíjasnak még a munkavégzés megkezdése előtt becsületbeli nyilatkozattal kell kérnie a munkaadótól.

(Aktuality.sk/Gazdaság.sk)
Fotó: iStockphoto

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia