csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Mi a teendő, ha nem fizet a bérlőnk?

2431Hozzájutni egy lakás bérleti díjához, esetleg kiköltöztetni a nem fizető bérlőt akkor sem egyszerű, ha érvényes lakásbérleti szerződést kötöttünk vele.

Gyakori az olyan helyzet, hogy bérbeadó rendszeresen fizeti az államnak a kötelező adót, azonban a bérlő akár több hónap után sem fizeti a bérletet. Amennyiben a bérlő nem hajlandó rendezni a tartozását ajánlatos haladéktalanul oldani a helyzetet.

Mikor mondható fel a bérleti szerződés

Hogyha nem fizet a bérlő legcélszerűbb minél hamarabb kölcsönös megegyezéssel megszüntetni a bérleti viszonyt. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem lehetséges az ilyen megoldás, vagy a bérlő nem hajlandó ebbe belemenni, járjunk el a Polgári törvénykönyv idevágó rendelkezései szerint. A szerződést háromhavi elmaradás esetében lehet felmondani, ez minden esetben történjen meg írásban is. A bérleti szerződés a törvényben megszabott 3 hónapos felmondási idő lejárta után szűnik meg.

Írásos felszólítás a tartozónak

Az, aki a pénzéhez akar jutni, bizonyos ideig akár behajtónak is tűnhet. A nem fizető bérlőt ugyanis írásban kell felszólítani, hogy fizessen. Ugyan ezt a felszólítást nem lehet a bíróságon, mint követelést érvényesíteni, azonban ezt a bérlő ezt nem tudhatja, s végül úgy dönthet, hogy rendezi a tartozását. Előnyös lehet a fizetési naptárban történő megegyezés, s amennyiben ezt sikerül írásban is lefektetni, úgy a tartozás jogi úton is behajthatóvá válik.

Nem kommunikál az adós

Amennyiben egy nem fizető spekulánssal van dolgunk, ráadásul nem kommunikál a bérbeadóval, csak egy megoldás lézik, bírósági útra terelni az ügyet. Vagyis keresetet kell benyújtani a bérlő állandó lakhelyéhez illetékes bíróságon. Ez esetben perelt összeg 6 százaléka lesz a bírósági illeték, azonban végül ezt, s valamennyi költséget a vesztes fél fizeti, vagyis igazság szerint az adós.

A nyertes fél késedelmi kamatot is igényelhet, ideális esetben ezt már a lakásbérleti szerződés is tartalmazza. Amennyiben az adós a bírósági eljárás, a meglévő tartozása és a szerződés felmondása ellenére sem költözik ki, ne önkényeskedjünk. Ismét bírósági beadványban kérjük az ingatlan kiürítését. Az ügy végére ilyen esetekben a végrehajtó teszi fel pontot.

A jó lakásbérleti szerződés megelőzheti a vitás kérdéseket

Mivel legtöbbször a hivatalos papírok hiánya és a nem egyértelmű feltételek miatt alakul ki vitás kérdés, ezért a megoldás is egyszerű. A lakásbérleti szerződés legyen minden világos és készüljön írásban, lehetőleg úgy, hogy ne maradjanak nyitott kérdések.

A bérleti szerződést általában a bérbeadó (azaz a lakástulajdonos) készítteti el, ügyvéddel. Bérlőként érdemes előre elkérni és alaposan átolvasni, így egyeztethetnek és átbeszélhetik a különböző pontokat vagy határidőket.

(Finance.sk/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia