csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Mire ügyeljünk az internetes vásárlás során

2830Mostanság nálunk is teljesen bevett gyakorlattá vált, hogy az emberek nagy tételben az interneten keresztül szerzik be a karácsonyi ajándékokat. Ezért is helyénvaló odafigyelni arra, hogy időben megérkezzen a megrendelt árucikk, miközben érdemes körültekintőnek lenni a vásárlás során.

A jól átgondolt internetes ajándékvásárlás kényelmes, időt és gyakran pénzt takaríthat meg nekünk.

Vásároljunk minél hamarabb, a szállítási idő elhúzódhat

Amennyiben eldöntöttük, hogy mit akarunk rendelni, s meg van az ehhez szükséges pénzeszközünk, ne halasszuk a vásárlást. A webáruházakban feltüntetett határidő nem mindig veszi figyelembe az ünnepi tumultust, ezért napokkal akár hetekkel később érhet hozzánk az áhított ajándéktárgy. Ugyanakkor a megrendelt áru szállítás közben megsérülhet, vagy éppenséggel nem felel majd meg az elvárásainknak, ezért az esetleges reklamációra is hagyjunk időt.

Nonstop vásárlási lehetőség

Az internet az ajándéktárgyak beszerzésénél sokat segíthet, időt takarít meg nekünk, s az esetek 99 százalékában a hét 7 napján napi 24 órában vásárolhatunk.

Az árak összehasonlítását helyettünk is elvégzik

Ma már nem szükséges a legjobb árak után kutakodnunk az interneten, ezt ugyanis ügyes alkalmazások elvégzik helyettünk. Ilyen például a heureka.sk, vagy az argep.hu internetes oldal. Ugyanakkor elegendő a Google keresőbe beírni például a termék nevét a legolcsóbb megjelöléssel, s máris áttekintést nyerhetünk az aktuális árakról, arról hogy hol a legolcsóbb az adott termék, s hogyan mozgott az árszintje az utóbbi hónapokban.

Az árut a boltokban is megtekinthetjük

A kereskedők nem kedvelik, azonban a vevőnek jogába áll, hogy az áhított cikket megtekintse és kipróbálja. Elegendő a legközelebbi áruházat felkeresni ahhoz, hogy ne zsákbamacskát vásároljunk. Különösen az elektromos készülékek, mobiltelefonok, játékok, ruházat és parfümök vásárlása kifizetődik ez a gyakorlat.

Az internet nem minden esetben a legolcsóbb alternatíva

Téves az az állítás, hogy az interneten minden olcsóbb. Könnyen megtörténhet, hogy a webáruházakban megadott árak ugyanolyanok, vagy akár magasabbak a klasszikus boltokban használtaknál. Ezért is hasznos az árut vásárlás előtt megtekinteni és kipróbálni. Amennyiben csekély lesz az árbeli különbség, megéri azt rögtön megvásárolni, így akár a szállítási költséget is megspórolhatjuk.

Az interneten vásárolt árut 7 napig visszaküldhetjük

Az interneten történő vásárlás egyik nagy előnye, hogy az árut minden indoklás visszaküldhetjük, ami egyben a szerződéstől történő elállást is jelenti, ami egyúttal a vételár visszatérítését is jelenti.

A „Biztonságos vásárlás" logója

A Szlovákiai Internetes Kereskedők Asszociációja az egyes kereskedők részére bizonyos feltételek teljesítése esetében bizonylatot állít ki, ennek alapján használhatják a „Biztonságos vásárlás" logót. Ezt a webáruházak feltüntetik a saját oldalukon. A logó egyben az adott áruház megbízhatóságát fémjelzi, s egyben garanciát is jelent, hogy a megrendelt áru időben meg fog érkezni.

A weboldal megbízathatóságáról

A kétes webhely viszonylag könnyen lelepleződik. A csalókat elárulhatja a helytelen grammatika, a pongyola fogalmazás, a hiányos információk, ahogyan az is, ha egy értékes terméket irreálisan alacsony áron kínálnak. Amennyiben bizonytalanok keressék fel az internetes fórumokat, olvassák el a recenziókat, vagy a webáruház általános kereskedési feltételeit. A megbízhatóságról ide  kattintva a weboldal segítségével is informálódhatnak.

A vásárláshoz csak saját telefont, vagy számítógépet használjunk

Amennyiben el kívánjuk kerülni azt, hogy a személyes adatainkkal, vagy a hozzáférési jelszavunkkal mások visszaéljenek, mindig biztonságos kapcsolatot használjunk. Otthon, vagy munkahelyen használhatjuk az okos telefonunkat. Viszont kerüljük a kétséges biztonságú Wi-fi zónákat, a szórakozó, vagy egyéb nyilvános területen elérhető ingyenes internet csatlakozást.

(Finance.sk/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia