csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Vajon áldás vagy átok internetet?

2827Az United Consultants és a Mark BBDO ügynökségek aktuális felmérésében 2000 embert szólított meg országszerte, ebből kiderül, hogy Szlovákia lakosságának döntő többsége az internetre úgy tekint, mint a hétköznapi élet megszokott részére Az internethasználók többsége például az ultra olcsó kínai webáruházakat használja, például az AliExpresst.

Marián Timoracký az United Consultants munkatársa prezentációjában részletesen bemutatta a hazai internet piacot. Érdekes változás figyelhető meg az évek múltával, jelenleg a lakosság 85 százaléka használja az internetet, ugyanakkor 2000-ben csak 9 százalékos volt internethasználók aránya. Évekkel ezelőtt csak a tehetős fiatalok, a városban élők engedték maguknak ezt szolgáltatást, viszont mára a felhasználók aránya kiegyenlítődött a korosztályokat, régiókat vagy akár az anyagi tehetőségét illetően.

Régebben még nyilvános adathálónak hívták, s csak néhány lelkes műszaki rajongó használta, akik nem is tudtak más felhasználást elképzelni, mint a telefonjegyzékek, vagy tévéprogramok terén. Csak néhány évtized kellet ahhoz, hogy az internet az élet olyan standard részévé váljon, amely annak minden szféráját befolyásolja. Ugyanakkor inspirációt is adhat a felhasználónak, például arra, hogy mit főzzön, vagy hova menjen kirándulni.

Az internet árnyoldalairól

A mindenütt jelenlévő internet negatív hozadékai közé tartozik a baráti kapcsolatok elhanyagolása, a könyvek olvasásának mellőzése, vagy személyes adataink elvesztésének lehetősége.

A megkérdezettek 26 százaléka véli úgy, hogy a gondjainak orvoslására az interneten talál majd leghamarabb választ.
Az online használók 46 százaléka mobil telefonon keresztül csatlakozik a világhálóhoz, vagyis nálunk is jelentősen meghonosodott „Mobile First" trend.

Szinte hihetetlen, de egy átlagos hazai háztartásban 5,7 internet hozzáférést biztosító berendezés van, vagyis minden emberre csaknem 2 darab ilyen berendezés jut.

Az internetet elsősorban információ keresésére használják, ezt követi a távolban tartózkodó emberek közti kommunikáció, a szabadidős tevékenységek, s csak a negyedik helyet foglalja el a munkából kifolyólag történő felhasználás. Sokkal színesebb és sokrétűbb jelenleg az internet használata, mint az régen volt, például a tanácsadás és a bankolás ilyen újkeltű dolog.

A nők kétszer többet vásárolnak

Annak ellenére, hogy a válaszadók 60 százaléka már valamilyen reklámra rákattintott a szociálishálón, sokan vásároltak is ennek köszönhetően, azonban csak a válaszadók mindössze 18 százaléka viszonyul pozitívan az így megjelenő reklámokhoz. A férfiak ezen a téren tartózkodóbbak, kétszer annyi vásárló kerül a nők soraiból.

A legfelkapottabb termékek közé tartozik: kozmetika, drogéria és a ruházati cikkek. Annak ellenére, hogy alacsony a bizalom az ilyen reklámok iránt, azonban amennyiben a terméket egy jól ismert arc, személyiség fogja tanácsolni, a bizalom akár 50 százalék felé is emelkedhet, holott ugyanarról a termékről van szó.

Az európai cégek árban nem tudják felvenni a versenyt a kínaiakkal

A felmérés egyik legmeglepőbb megállapítása, hogy az emberek több mint 50 százaléka az ultra olcsó kínai webáruházakat látogatja, mint például az AliExpress vagy a Wish.

Az európai cégeknek ez világos jelzés, hogy kénytelenek más marketing eszközöket bevetni, mivel árban nem tudják felvenni a versenyt a kínaiakkal.

Az online játékok leginkább 35-44 közötti korosztály csábítják, 18 százalékuk naponta legalább egyszer hódol a szenvedélyének. Az internet használó nők 67 százaléka naponta kommunikál a facebookon keresztül, 70 százalékuk pedig csetel a Messenger, a WhatsApp, vagy a Viber alkalmazásokon keresztül.

Ugyanakkor a nyugdíjkorhatárhoz közeli generáció (55-64) is hetente legalább egyszer megtekinti a szociálishálón közétett információkat. A tinédzserek 77 százaléka havonta egyszer vásárol valamit a webáruházakban. Az utóbbi évben az internethasználók 93 százaléka vásárolt ilyen formában.

Az internethasználók 35 százaléka megadja a szolgáltató cégnek személye adatait, hogy a jövőben könnyebben hozzájuthasson az áhított árucikkekhez.

Legrátermettebbek a 40-es korosztályból kikerülő ínyencek

Az adott válaszok szerint általánosított jellemzők alapján 8 csoportba sorolták a hazai digitális fogyasztókat. A pragmatikus fogyasztó egyenesen a kedvenc webáruházát keresi fel. Az ínyencek leginkább a minőséget keresik, ez a csoport rendelkezik a legmagasabb jövedelmekkel és a legmagasabb iskolai végzettséggel. A Robinsonok közé a gyerekes kismamákat sorolták, az ő tipikus oldaluk például a modrykonik.sk. A szörfözők olyan fiatalok, akik az internetet inkább szórakozásra használják, azonban a technológiákat mélyebben nem ismerik. A keresők naponta kutatnak az árkedvezmények után. A lelkesedők a második legfiatalabb korosztály, nagy az ambíciójuk, mindent ki szeretnének próbálni, csak az a bökkenő, hogy nincs pénzük, az ő tipikus portáljuk bazos.sk. A megfigyelők követik a világban zajló aktuális történéseket. A lemorzsolódók csoportja viszont lehet, hogy azt se venné észre, hogy megszűnt az internet.

Úgy tartják, hogy a fiatalok a legrátermettebbek az új technológiák felhasználása terén, azonban gyakorlatban számukra elegendő a WhatsApp, a YouTube, a Messenger, vagy az Instagram alkalmazás. Valójában a legrátermettebbek a 40-es korosztályból kikerülő ínyencek és keresők csoportjába tartozó egyének.

(Hlavnespravy/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia