vasárnap, augusztus 25, 2019

Keresés

Ukrán vendégmunkásokat toboroz a Pozsonyi Közlekedési Vállalat

2821A cég jelenleg 890 autóbuszsofőrrel, 288 villamosvezetővel és 263 trolibuszsofőrrel biztosítja a fővárosi járatok üzemeltetését, az optimális munkaerő-állomány biztosításához azonban további 50 főt terveznek alkalmazni, elsősorban a szomszédos Ukrajnából.

„A PKV jelenleg is 40 ukrán autóbuszsofőrt alkalmaz, további 40 foglalkoztatásának előkészítése folyik, fokozatosan intézzük az ehhez szükséges munkaügyi formalitásokat. Az új sofőrök feltehetően 2019 első negyedévében tudnak majd munkába állni" – közölte Adriana Volfová, a PKV szóvivője.

Az év elejétől 11 külföldi munkavállaló kérvényezte azt, hogy a PKV alkalmazza őket, ebből 9 szerb és 2 orosz állampolgársággal rendelkezik.

„Esetükben valamivel egyszerűbb volt az alkalmazotti munkaviszony intézése, mivel vagy határon túli szlovákként jelentkeztek, vagy állandó lakhellyel rendelkeztek Szlovákia területén" – ismertette a szóvivő.

Jelenleg 62 harmadik országból érkezett külföldi gépjárművezető dolgozik a tömegközlekedési vállalatnál. A cég működését összesen 40 ukrán, 19 szerb, 2 orosz, 1 marokkói, továbbá 11 cseh, 2 román, valamint egy-egy lengyel és magyar állampolgárságú sofőr segíti.

A PKV idén júliusban már jelezte, hogy a fővárosban kialakult komplikált közlekedési helyzet, valamint több közlekedési projekt megvalósítása újabb sofőrök alkalmazását teszi szükségessé. Mivel Szlovákiában nem találtak kellő számú munkaerőt, figyelmüket a szomszédos Ukrajnára fordították.

A PKV már régóta sofőrhiánnyal küzd, azonban a többszöri felhívás ellenére sem sikerült eredményt elérniük, keveseket érdekel az általuk kínált álláslehetőség. Az 1500 fős gépkocsivezető-állományt évente átlagosan 200 hagyják el. Ezért kezdtek el ukrán munkaerőt alkalmazni – magyarázta Marián Áč, a PKV vezérigazgatói részlegének igazgatója.

(Teraz.sk/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia