szombat, április 20, 2019

Keresés

Az évente felhasznált 1 milliárd PET palackból 400 milliót dobunk ki

2755A Környezetvédelmi Minisztérium mellett működő Környezetpolitikai Intézet (IEP) becslése szerint Szlovákiában évente több mint 34 000 tonna PET palackot dobnak piacra. „Az intézet feltételezése szerint a gyártók jelentései csaknem 30 százalékkal alulértékelik a tényleges mennyiséget. A szelektált PET palackok aránya csaknem 62 százalékos" - számolt be az IEP a Facebook-oldalán

Évente átlagosan minden hazai lakos közel 200 PET palackot használ. Az intézet becslése szerint országosan csaknem 400 millió palack végzi a háztartási hulladékban vagy az illegális lerakatókban.

Az intézet tudatában van annak, hogy a piacra dobott PET palackok számáról szóló becslések különböznek. „Míg a külföldi és a hazai kutatóintézetek és társulások 530-830 millió darabra becsülik a boltokba kerülő műanyag palackok számát, addig a környezetvédők szerint 1,5 milliárd darabról van szó. Ugyanakkor a gyártók hivatalos jelentése szerint megközelítőleg 774 millió darab PET palack kerül a piacra"- szögezi le közleményében az IEP.

Az IEP becslése a háztartási hulladékról szóló hivatalos adatokat és a 2016-os hulladékelemzést vette alapul. Ebből kiderül, hogy a vegyes hulladékban mintegy 10 000 tonna PET palack található. További 2500 tonna az utcák takarítása során gyűlik össze. „Ehhez még hozzá kell számolni a természetben eldobott, vagy a élővizekbe hajított palackok számát, ami akár több tíz, vagy több száz tonnát is kitehet. Az így keletkező teljes mennyiség legkevesebb 34 000 tonnára rúg, ami évente nem egész egymilliárd darabnak felel meg" – közölte az IEP.

A magasabb arányú hulladékosztályozást például a PET palackok visszaválthatóságának bevezetése segíthetné elő. „Az IEP most fejezi annak elemzését, hogy mennyibe kerülne egy ilyen betétdíjas rendszer bevezetése. A legjobb európai visszaváltórendszerek gyakorlati működése inspirál minket. A készülő tanulmány tartalmazni fogja a közvetlen költségeket, kiemelve a rendszer előnyeit és a lehetséges hátrányos hatásait is" – fogalmaznak az intézmény munkatársai.

Teraz.sk/Gazdaság,sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia