hétfő, március 25, 2019

Keresés

A roaming után megszűnik a geoblokkolás is

2731A roaming tavalyi megszüntetése az Európai Unió területén pozitív és helyes lépés volt, ami olcsóbb telefonálást eredményezett az uniós polgárok számára. Jó hír, hogy az EU 2018 végéig eltörli a területi alapú korlátozást, azaz a geoblokkolást is, így könnyebb lesz beszerezni bármit az interneten egy másik országban lévő cégtől.

Mára sokak számára az online vásárlás a mindennapi élet része, amely nem áll meg a határoknál: 2017-ben az interneten vásárlók harmada egy másik uniós országban működő kereskedőtől szerezte be az adott terméket. Ők azonban még mindig számos akadályba ütközhetnek, ami miatt végső soron nem valósul meg a tranzakció.

Az Európai Parlament idén februárban szavazta meg azt a szabályozást, amely megszünteti a területi alapú tartalomkorlátozást, és kötelezi a kereskedőket, hogy a másik uniós tagországból származó vevőket az árak és vásárlási feltételek kapcsán pontosan ugyanúgy kezeljék, mint a belföldi vásárlókat.

Ivan Štefanec kereszténydemokrata EP-képviselő szerint a roamingdíjak megszüntetése is kézzel fogható bizonyítéka volt annak, hogy a közös digitális piac mozog, s hogy egyforma szabályok vonatkoznak mindenkire, tekintet nélkül arra, hogy melyik országból telefonál. Véleménye szerint hasonló lesz a helyzet az ún. geoblokkolás megszüntetésével is. „A területi alapú korlátozás eltörlése azt jelenti, hogy gyorsabban információkhoz jutunk az interneten keresztül, és hogy hozzáférhetőbbé válnak a külföldi internetes boltok. Hasonlóképpen, ha az emberek külföldön meg szeretnék nézni a kedvenc sorozataikat vagy sportműsoraikat, nem lesznek már olyan korlátozások, mint eddig voltak" – magyarázta az EP-képviselő.

Véleménye szerint a jövőben akár európai operátorok is létrejöhetnek, amelyek ugyanolyan árért és ugyanolyan feltételek mellett kínálnák a telefonos szolgáltatásaikat minden uniós tagországban. „Az akadályok eltávolításával a közös digitális piacon ugyanis jobb feltételek alakulnak ki az ilyen cégek alapításához" – fűzte hozzá Štefanec.

Mi is az a területi alapú korlátozás, vagyis a geoblokkolás?

Az a gyakorlat, amikor a cégek földrajzi helyhez kötik termékeik online történő megvásárlását. Ennek a formája lehet az, ha külföldi IP-címre, irányítószámra, vagy a bankkártyát kibocsátó országra alapozva elérhetetlenné tesznek bizonyos termékeket és szolgáltatásokat a felhasználók számára.

A geoblokkolás tipikus formája, amikor egy cég indoklás nélkül meggátolja az árucikkei interneten keresztüli vásárlását egy másik országból érkező igény esetén, és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.
Az Európai Bizottság több ezer weboldalt megvizsgált az unió területén, és megállapította, hogy csupán az esetek 37%-ában tudtak a külföldről vásárlók valóban megvásárolni egy terméket. Az esetek fennmaradó részében a felhasználók területi alapú tartalomkorlátozásba ütköztek.

Az EP-képviselők ezért azt szerették volna elérni, hogy megszűnjön ez a fajta diszkrimináció, és a vásárlók online és offline egyaránt élvezhessék az EU egységes piacának előnyeit. A szabályok 2018 végéig lépnek életbe, és a termékek és a szolgáltatások széles körére kiterjednek: olyan árukra, például háztartási eszközökre, bútorokra, vagy elektronikai cikkekre, amelyeket a cég abba az uniós tagállamba is szállít, ahová az ügyfél hajlandó elmenni érte, felhő alapú szolgáltatásokra és adattárolásra, szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásokra, mint például a koncertjegyek vagy belépők sporteseményekre.

Az Európai Parlamentnek köszönhetően a megállapodásba bekerült egy záradék, amelynek értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt kiterjeszteni további termékekre, például az e-könyvekre, letölthető zenére, esetleg online játékokra.

TASR, europarl.europe.eu/Gazdaság.sk
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia