szombat, április 20, 2019

Keresés

Nyaralás csak érvényes okmányokkal!

2723A nyár a nyaralások és a külföldi utazások időszaka. A pozsonyi M. R. Štefánik reptér is jelentős forgalomnövekedésre számít. Fontos azonban, hogy a repülőtérre érkező utasok rendelkezzenek a megfelelő úti okmányokkal. Ellenkező esetben könnyen a reptéren érhet véget a nyaralás.

Veronika Ševčíková, a pozsonyi reptér szóvivője a TASR hírügynökségnek elmondta: a nyári időszakban mintegy 2 500 fel-, illetve leszállást bonyolítanak le a repülőtéren. Ezért is fontos, hogy az utasok érvényes okmányaikkal érkezzenek a reptérre – figyelmeztet a szóvivő.

„Számtalan esetben előfordul, hogy a reptéri bejelentkezéskor veszi észre az utas, hogy lejárt az útlevele, s ebben az esetben nem szállhat fel a repülőre. Így elveszíti a befizetett nyaralását is" – hangsúlyozta a szlovák hírügynökségnek Ševčíková.. Mint hozzátette, egyes úti célok esetében nem elegendő az érvényes okmány. Sok esetben minimálisan hat hónapig még érvényesnek kell lennie a dokumentumoknak.

Ugyancsak fontos, hogy a gyermekek is rendelkezzenek megfelelő okmányokkal. Míg a felnőtt kirándulók személyigazolványukkal számtalan európai helyre utazhatnak, addig a 15 éven aluliak csupán útlevéllel hagyhatják el az országot. A hat éven aluli gyerekek esetében kétéves időtartamra állítják ki a útlevelet, az utazáskor rájuk is érvényes a minimum hat hónapon át tartó érvényesség – emlékeztetett a szóvivő.

A reptéri dolgozók korábban gyakran szembesültek olyan esettel, amikor az utasok otthon felejtették az okmányukat, s csupán annak másolata volt náluk. A másolat nem elegendő, az eredeti okmányok nélkül nem utazhatnak – emelte ki.

A nyaralások mellett a házasságkötések kedvelt időszaka is a nyár. Ezzel kapcsolatban a szóvivő kifejtette: az újdonsült feleség okmányaiban szereplő és a kitöltött repülőjegyen olvasható névnek egyeznie kell. Ellenkező esetben meghiúsulnak a külföldi mézeshetek. Abban az esetben, ha az ifjú feleség még nem cserélte le a személyazonosító okmányait, a repülőjegyet is a leánykori nevére kell kérvényeznie – hangzott el tanácsként.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia