szombat, április 20, 2019

Keresés

Júliustól több újdonság az egészségbiztosítóktól

2722A rendelők több pénzt kapnak az egészségbiztosítóktól, amelyet felhasználhatnak korszerűsítésre és gyógyászati eszközök beszerzésére.

Az Általános Egszségbiztosító (VšZP) júliustól öt újítást tervez és kombinált térítési módszert is bevezet a betegellátás finanszírozására. A belgyógyászok, ideggyógyászok, endokrinológusok, immunoallergológusok és a fül-orr-gégész szakorvosok számára eltörli az eddigi limitet és térít minden olyan kivizsgálást és szolgáltatást, amelyet a biztosító felé kimutatnak. Erről tájékoztatott hétfői sajtóértekezletén Petra Fiala, az Általános Egészségbiztosító beszerzésért felelős részlegének igazgatónője.

Az igazgatónő elmondása szerint így a rendelők több pénzhez jutnak, amelyet korszerűsítésre és új gyógyászati segédeszközök vásárlására fordíthatnak. A limit eltörlésének hasznát hamarosan érezhetik az egészségbiztosító kliensei, mert az eddigihez képest lerövidülhet a kivizsgálások várakozási ideje és a szakorvosoknak több egészségügyi kivizsgálásra lesz lehetőségük.

A biztosítóval megkötendő új szerződés feltétele, hogy a rendelők térítésmentesen lássák el betegeiket.

"Az átállás az új kombinált rendszerre önkéntes, de reméljük, a szakorvosok megértik, hogy ez a rendszer számukra és betegeik számára is előnyösebb. Januártól ezt a rendszert már alkalmazzuk a kórházakban, a limitet eltöröltük a fogorvosoknál, a szájsebészeknél és áprilistól az egynapos beavatkozások esetében is. Ezt a reformot szintén bevezetjük majd a rendelőkben és öt szakrendelésnél. Ha beválik, valamennyi szakrendelésnek felajánljuk" – mondta Miroslav Kočan, az Általános Egészségbiztosító főigazgatója.

A biztosító ezt a módszert az általános orvosoknál és a gyermekorvosoknál is érvényesítette. Így a biztosító több beavatkozást, ellátást teljes mértékben megtérít számukra. "Újdonságként a rendelőkben kivizsgálhatják és kezelhetik a cukorbetegeket, a túlsúlyosakat, elvégezhetik a műtétek előtti kivizsgálásokat és a vérvizsgálatokat" – fejtette ki Beata Havelková, a biztosító ellenőrző részlegének igazgatónője. Ugyanígy gondoskodhatnak a magas vérnyomásban szenvedő páciensekről, a nőgyógyászok pedig a 15 év feletti lányokról.

Júliusban beindult az Általános Orvosok Társulásával együttműködve az eOrdinácia projekt. Ennek segítségével a páciensek elektronikus úton otthonról tájékozódhatnak orvosuktól, amennyiben egészségi állapotuk rosszabbodna. A biztosító anyagilag hozzájárul a páciensek otthoni látogatásához is. A háziápolók ügynökségeinek erre a célra júliustól a 2017-hez viszonyítva havi 371 000 euróval többet fizet.

Szintén újdonság a gyerekek számára bevezetett fogápolási csomag. "Ennek két része van. Az anyukák már a szülészeten megkapják azt a fogápolással kapcsolatos könyvecskét, amelyben megtalálják, miként gondoskodhatnak a gyerekek fogairól. A másik pedig a foghigiéniára nyújtott hozzájárulás 30 euró értékben" – mondta Havelková.

"Ebben az évben bevezetjük a tíznapos gyógyászati-preventív programot is, amelyek egyes gyógyfürdőkben érhetők el. Ezek a programok a Túlsúlyosság és az Egészséges hátgerinc" elnevezést kapták – magyarázta Havelková.

A biztosító a költségek egyharmadát téríti. Havelková szerint a beutaltak 12 százalékos kedvezményt kapnak a szállásra és az étkezésre közvetlenül a gyógyfürdőtől. A program célja az egészségre káros tényezők csökkentése és a helytelen életmód megváltoztatására való törekvés.

Az Általános Egészségbiztosítóval párhuzamosan az Union Magánbiztosító is eltörölte a limiteket. "Ezzel a lépésünkkel a szakrendelésekhez való könnyebb hozzáférést, a rendelők jobb működését akarjuk segíteni" – mondta Elena Májeková, az Union Magánbiztosító elnökségi tagja.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia