csütörtök, február 21, 2019

Keresés

Konferencia a Kárpát-medencéről, mint gazdasági térről

2706A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság (SZMKT) a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködve hagyományteremtő szándékkal rendezi meg június 14-én és 15-én az I. Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozóját.

Az Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről és Magyarországról érkező harminc előadó részvételével zajló kétnapos konferencia a közgazdászok szakmai egyeztetése mellett elősegíti a Kárpát-medencei közgazdászok együttgondolkodását is - vallják a szervezők.

Az első alkalommal megrendezett találkozót elsősorban a tudományos élet és a gyakorlati élet összekapcsolásának igénye szülte - mondta el portálunknak Lelkes Gábor, az SZMKT elnöke. „Teret szerettünk volna adni egy olyan konferenciának, ahol nemcsak a tudományos előadók hallgatják meg egymás prezentációit, de a különböző gazdasági ágazat szakemberei is megbeszélhetik egymás tapasztalatait, sikeresen bővíthetik kapcsolati hálójukat, hogy további együttműködést generáljanak" - nyilatkozta portálunknak. Lelkes úgy gondolja, a kétnapos konferencia lehetőséget ad arra is, hogy kötetlenebb beszélgetéseken cseréljenek eszmét a tudományos munkatársak, professzorok, kutatók és a vállalkozók.

A Kárpát-medence nyelve a magyar

A Kárpát-medence, mint gazdasági tér c. konferencia célja átfogó képet adni a Kárpát-medence régióinak gazdasági helyzetéről, erőforrásairól, és e terület kapcsolódásáról a globális folyamatokba. Ám, ahogy Lelkes Gábor is kiemelte, a Kárpát-medence, mint térségi fogalom leginkább az itt élő közel 15 millió magyar számára egyértelmű. „A Kárpát-medence nyelve a magyar, azaz 93 ezer négyzetkilométernyi területen egyben a gazdaság nyelve is a magyar. Véleményem szerint a magyar kormány egyik jó meglátása, hogy a Kárpát-medencében élő vállalkozások profitálni tudnak abból, hogy beszélik a magyar nyelvet" - magyarázta. Az SZMKT elnöke szerint a kétnapos rendezvény lehetőséget nyújt arra is, hogy komoly üzleti kapcsolatok jöjjenek létre erdélyi, vajdasági, felvidéki, magyarországi vállalkozók között. „Egy ilyen konferencia a hálózatépítésre kitűnő lehetőséget ad, hiszen adott esetben az anyanyelvemen tudnak segíteni, jobb piacismerettel tájékoztatnak. De ha egy budapesti vállalkozó el szeretne jutni a cseh piacra, akkor abban közvetítő lehet a felvidéki magyarság is, hiszen otthonosan mozog a csehországi, szlovákiai piacon. Egyértelműen több a közös, mint ami elválaszt" - fogalmazza meg a térség adta előnyöket Lelkes Gábor. Hozzátette: elképzelhetőnek tatja, hogy jövőre egy gazdasági problémával küzdő régióban tartják meg a kétnapos konferenciát, bevonva a helyi vállalkozókat.

Ez a konferencia egy kicsit róla is szól

A komáromi Selye János Egyetem Konferenciaközpontja adott helyet a konferenciának, melyen elsőként Matus Tibor, az SZMKT ügyvezetője emlékezett meg a májusban elhunyt Pogány Erzsébetről, a portálunkat működtető szövetségünk igazgatójáról, aki a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság alapítója is volt egyben. „Ez a konferencia egy kicsit róla is szól, az általa képviselt értékekről, térről, a Kárpát-medencéről" - fogalmazott, majd egy perces néma felállással adóztak emlékének a konferencia résztvevői.

Ezt követően Csiba Péter, a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja számolt be az egyetemen folyó, magas színvonalú magyar nyelvű közgazdászképzésről, amely az utóbbi években már az alap-és mesterképzés mellett doktoranduszképzést is nyújt. A program a plenáris nyitóelőadásokkal folytatódott. Ennek első részében elemzések hangzottak el a Kárpát-medence régióinak gazdasági helyzetéről, a regionális különbségekről és a lehetséges kitörési pontokról. Az előadásokon egy-egy rövid ismertetővel bemutatkozott Felvidék, Erdély, Délvidék és Magyarország, amely előadásokról bővebben hamarosan egy újabb írásban hírt adunk.

Fotó: Szalai Erika

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia