csütörtök, február 21, 2019

Keresés

Az osztrák kormány a külföldieknek nyújtott családi pótlékon spórolna

2674

Az osztrák kormány a héten döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről.

Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, amennyiben azt a parlament is jóváhagyja. Számítások szerint évente körülbelül 100 millió eurót takaríthat meg ezzel a bécsi kormány. Az intézkedés a szlovákiai munkavállalókat is diszkriminatívan érinti.

A Der Standard oldalán idézik az APA hírügynökség jelentését, amelyben egyebek mellett magyar munkavállalók példáján keresztül magyarázzák el, mit jelent a most megszavazott változtatás. Egy Magyarországon élő gyermek után, akinek nincs testvére, a mostani 172,40 euró helyett csak 93,61 euró jár majd. Egy görög gyermek esetében ugyanez az összeg 136,54 euró lesz.

A járulék csökkentését azzal próbálják magyarázni, hogy addig, míg Ausztriában az árak az uniós átlag 110 százalékán mozognak, ugyanez az érték Magyarországon 55 százalék és Szlovákiában 63 százalék. Az intézkedés következtében z átlagos szlovákiai munkavállaló Ausztriában 172 euró helyett 108 eurót fog kapni. Ugyanakkor mivel Belgiumban az árak magasabbak, mint Ausztriában, így az Ausztriában dolgozó belga munkavállalóknak magasabb családi pótlékot fog folyósítani a bécsi kormány, mint a hazai dolgozóknak.

Ausztria 2016-ban összesen 273 millió euró támogatást fizetett ki körülbelül 132 ezer, az EU más tagállamában vagy Svájcban élő gyermek után, akiknek a szülei Ausztriában dolgoztak vagy dolgoznak.

Szlovákia tiltakozik a döntés ellen

A 2016-os összeg legnagyobb részét, 80 millió eurót, a Magyarországra utalt támogatások tették ki. A második helyen állt Szlovákia 63 millió, a harmadikon Lengyelország 38 millió és a negyediken Románia 32 millió euróval.

Az Európai Unió korábban tiltakozott az ellen, hogy a támogatást annak az országnak az árszínvonalához igazítsák, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. A jelek szerint azonban Ausztria mégis meglépi ezt, osztrák kormánytagok azt mondták, hogy szerintük a módosítás megfelel az uniós jognak és nem diszkriminatív.

„Szlovákia tudomásul veszi az osztrák kormány erőfeszítéseit olyan jogi norma bevezetésére, mellyel a családi pótlék összegét az adott országban lakó gyerek számára az ottani életszínvonalhoz igazítanák. Ugyanakkor azt a nézetet valljuk, hogy ez nem felel meg az európai jogalkotásnak" – hangsúlyozta Peter Susko, a szlovák külügyminisztérium szóvivője.

Sebastian Kurz osztrák kancellár már korábban jelezte, hogy kormánya ragaszkodik a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családi támogatások csökkentéséhez, még akkor is, ha az esetleg kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után Brüsszellel szemben

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: csaladvilag.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia