csütörtök, február 21, 2019

Keresés

Kihelyezett kormányülést tartottak Tőketerebesen

2673A pénteki kormányhatározat értelmében 1,5 millió eurós támogatást kap a Tőketerebesi járás. Félmillió eurót kap Királyhelmec, valamint ugyanilyen összegre számíthat Tőketerebes városa, amennyiben a városi képviselőtestület jóváhagyja a városi uszoda felújítását. Erről a május 4-én Tőketerebesen tartott kihelyezett ülésén döntött a kormány.

Peter Pellegrini kormányfő elmondta, hogy az eredetileg tervezett, a legkevésbé fejlett járásoknak nyújtott egymillió eurós támogatást utólag megemelték. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy azt az „erkölcsi adósságot", amely az évek óta befejezetlen királyhelmeci tornaterem és sportcsarnok miatt jött létre, törleszteni kívánja.

„A város kész anyagilag hozzájárulni az építkezéshez és megkértek minket, hogy a kormány is járuljon hozzá 500 ezer euróval a Hunyadi utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola félbehagyott tornacsarnokának a befejezéséhez" – ismertetet az ülést követően Pellegrini, hozzátéve, hogy a kormány további 500 ezer eurót folyósít a tőketerebesi uszoda átépítésére, amennyiben a polgármester és a képviselők jóváhagyják a városi hozzájárulást.

Marek Čižmár, Tőketerebes polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány által nyújtott támogatást nem csupán az uszoda felújítására fordítják, ugyanis 150 ezer eurót fordítanak az Andrássy-kastély parkjában a járdák felújításra, „hogy a történelmi parkban a látogatókat méltó körülmények fogadják" – fejtette ki.

Az egymillió eurós pénzügyi támogatásból százezer eurót kap Királyhelmec a helyi ravatalozó átépítésére és modernizálására, a tiszacsernyői alapiskola pedig tatarozási munkákra ötvenezer eurót kap. További 47 ezer euróból újíthatják fel Bodrogszentes, s 40 ezerből pedig Garany helyi úthálózatát. A maradék pénzből további községek kapnak támogatást a helyi utak, járdák és községházák felújítására.

A kormány tőketerebesi ülésén még 214 476 eurós támogatást hagyott jóvá két Nyitra megyei határon átívelő projektre, melyekhez uniós forrásokat is felhasználnak majd, így összesen 117 651 eurót fordítanak a Helembát és a magyarországi Ipolydamásdot összekötő Ipoly-híd építésére. A dunaradványi komp- és a helyi út kiépítésének projektjét pedig 96 825 euróval támogatja a kormány.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia