csütörtök, április 18, 2019

Keresés

A visegrádi négyek borai a 9. VinCE Budapest Wine Show-n

2651

Borfesztivált rendeznek április 5-7-ig a Várkert Bazárban, amelyen tucatnyi ország 160 kiállítójának több mint 1000 borát kóstolhatják a vendégek.

Elsősorban természetesen a szakemberek, mert nemcsak kóstolgatással telik a három nap, hanem reggeltől kora estig tartó mesterkurzusokkal, esténként pedig workshopokkal.

A VinCE rövidítésben – nem nehéz kitalálni – a vin a bort jelenti, CE pedig Közép-Európát. Bár a résztvevők között nem csak térségünk borászatai szerepelnek – sőt, nem kizárólag borok, de pálinkák és pezsgők is –, a V4-ek kitüntetett figyelmet kaptak a szervezőktől.

Mint Peller Ágnestől, a VinCE borszakmai koordinátorától megtudtuk, húsz bor került a régió országaiból a bírálók elé, akik szintén a V4-eket képviselték, sőt akadt közöttük, aki kifejezetten erre a térségre szakosodott. A három órán át tartó bírálat során nemcsak az ízt, a minőséget, hanem a borkészítési stílust is vizsgálták, végül mindegyik országból egy-egy jellemző fajtát választottak ki, ezeket mutatták be a sajtó képviselőinek, akik természetesen meg is kóstolhatták a borokat.

A V4-ek valójában öt borral szerepeltek ezen a mustrán, mert a jeges vödrökben álló üvegek közül a cseh, a lengyel és a magyar mellett két felvidéki is volt: a búcsi Vintop Karkó pincészet 2015-ös Cabernet frankja és a Chateau Vecsey Provokácia elnevezésű édes bora a Tokaj-vidék északi, Szlovákiához csatolt területéről. Feltehetően ez a „határeset" a magyarázata a kettős jelenlétnek.

Peller Ágnes hangsúlyozta, hogy amikor olyan fontos szerepet játszik a visegrádi országok kapcsolatában a kultúra, a gasztronómiát is a kultúra részének kell tekinteni. Ezért is érezték szükségesnek, hogy a VinCE ennek hangsúlyt adjon.

Sajnos maguk a borászok nem voltak jelen a sajtótájékoztatón, amelynek színhelyét a mesterkurzusok termétől az a hatalmas aula választotta el, amelyben a mintegy 130 standot helyezték el. Jóllehet a főszerep a boroké volt, azért a kóstolást megalapozó falatkák készítőinek is jutott hely, s a szervezők gondoltak azokra is, akik a bor helyett, mellett, vagy után az ásványvízet és a kávét választják.

Egyébként a fesztivált idén először rendezték a Várkert Bazárban, amely hatalmas belső tereivel ideális az ilyen nagyszabású események színhelyéül.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia