csütörtök, február 21, 2019

Keresés

Hiányosak gyermekeink pénzügyi ismeretei

2646Gyermekeink még középiskolás korukban sem rendelkeznek megfelelő pénzügyi ismeretekkel – derül ki a GfK 500 diákkal elvégzett felméréséből.

A középiskolai tanulmányaikat folytató diákok átlagosnak mondható pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek. Míg a sokat hallott jelzáloghitelről a tudásuk javult, azonban az olyan pénzügyi termékekről, amelyeket a reklám nem magyaráz meg, téves elképzeléseik vannak. Például a részletre való vásárlást a diákok negyede nem tekinti hitelnek – derült ki abból a felmérésből, amelyet az OVB Allfinanz Szlovákia pénzügyi tanácsadó cég részére végeztek.

A jelzáloghitelről elég információval rendelkeznek

A középiskolás tanulók legjobban a jelzáloghitelekkel kapcsolatosan ismerik ki magukat. Nyolcvan százalékuk ismeri ennek a fajta hitelnek a rendeltetését. Hiányosabbak viszont az ismereteik a fogyasztói hitelek esetében. Mivel a reklámok a hiteleknél leginkább a kamatlábra összpontosítanak, a megkérdezett tanulók 48%-a a hitel előnyösségét ehhez a preferált paraméterhez köti. A diákok csupán 18%-a ismerte és jelölte meg a teljes hiteldíj–mutatót.

A diákok fele ismeri a különbséget a hitel- és a betéti kártya között

A megkérdezett diákok fele ismerte a hitel- és betéti (debit) kártya közti különbséget, és tudta azt felsorolni, annak ellenére, hogy 73 %-uk a számlájához használ kártyát. A debit kifejezést ahhoz kötötték, hogy a bank engedélyezi kiadásainak fedezését a számlán elérhető biztonsági tartalékból a felhasználható hitelkeret erejéig. A hitelkártyák (credit) esetében pedig fordítva gondolta a diákok egy része, sokan úgy értelmezik, hogy ez a fajta kártya szolgál a számlán elhelyezett pénzhez való hozzájutáshoz.

Pozitívumot is kimutatott a felmérés

Az elkészített felmérés pozitívumaként megmutatkozott, hogy a megkérdezett középiskolás tanulók 90%-ának van saját pénze, és többségük ebből takarékoskodik is. A diákoknak e területen is azonban csak felületes ismereteik vannak. Erről tanúskodik például az is, hogy az inflációnak a spórolásokra való hatását a megkérdezettek mindössze fele tudta véleményezni.

vofinanciach.sk/Felvidék.ma
Fotó: bkksz.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia