csütörtök, február 21, 2019

Keresés

Megkezdődött a regisztráció az ingyenes wifi-hozzáférési pontok létesítésére

2639Az Európai Bizottság elindította a WiFi4EU portál működését, ezzel lehetővé vált, hogy az európai települések a portálon keresztül regisztrálhassanak uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesítsenek közterületeiken - közölte Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos kedden.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság május közepén teszi közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról.

A tájékoztatás szerint az Európai Unió (EU) a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró (mintegy 4,6 millió forint) értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein - könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken - internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. A hálózat karbantartásának költségei azonban az önkormányzatot terhelik.

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy 8 ezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. Az ugyanazon közösségi térben hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes hálózatok mellett tervezett wifi-hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban - mondta.

A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk - tette hozzá Marija Gabriel.

A WiFi4EU forrásainak odaítélésekor szempont lesz a földrajzi kiegyenlítettség, hogy a nagy sebességű internetkapcsolat előnyeit szerte Európában a helyi közösség tagjai és az idelátogatók egyaránt élvezhessék.

Helyi közigazgatási szervek és közintézmények

A WiFi4EU forrásaira közigazgatási szervek és közintézmények, jellemzően helyi önkormányzatok, könyvtárak, egészségügyi központok pályázhatnak. A pénzből a berendezések (nyilvános internet-hozzáférési pontok) beszerzését és üzembe állítását finanszírozhatják, de nekik kell majd állniuk legalább 3 évig az internet-hozzáférés (internet-előfizetés), valamint a berendezések rendeltetésszerű üzemét biztosító karbantartás költségeit.

A közhivatalokat és közintézményeket ez a lehetőség remélhetően arra fogja majd ösztönözni, hogy saját digitális szolgáltatásokat indítsanak a polgárok egyre nagyobb köre számára az e-kormányzat, az e-egészségügy vagy éppen az e-turizmus területén.

Hogyan lehet pályázni a WiFi4EU forrásaira?

A WiFi4EU forrásainak odaítélése egyszerű és bürokráciamentesen, online lehet pályázni, a kifizetés utalványok formájában történik majd, és az ellenőrzési követelmények kevésbé lesznek szigorúak.

A nyertes projektek a pályázatok beérkezésének sorrendjében lesznek kiválasztva. A felhívásra elsősorban olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek révén ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolat épülhet ki wifipont révén olyan közterületeken, ahol sem állami, sem magáncég nem biztosít ilyen hozzáférést.

Bruxinfo.hu/MTI/Gazdaság.sk
Fotó: MTI

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia