csütörtök, február 21, 2019

Keresés

Ki fizeti a révészt?

2574Szociális kormányunk szeret azzal villogni, hogy minimálbért vagy nyugdíjat emel. Mostanában a családokra, a kisgyermekes anyukákra is jobban oda kíván figyelni, de a nevetségesnek mondható családi pótlék összegének tükrében ez az igyekezete nem annyira hihető.

S hogy mennyire igaz az egyik kezével ad, a másikkal meg elvesz opció, azt sokan éppen a napokban tapasztalják meg, amikor nem kis bosszúsággal intézkednek a magasabb járulékok utalásáról a pénzintézetekben.

Február 8-án már 151,16 euró szociális biztosítást és 63,84 euró egészségbiztosítást kell befizetniük a vállalkozóknak. Ez csak a minimális összeg, amit még annak a kisvállalkozónak is fizetnie kell, aki alig pár száz eurót keres havonta. Szóval megint attól vesz el a kormány, havonta immár 214,96 eurót, akitől a legkönnyebb. Mit sem törődve azzal, hogy az adott kisvállalkozónak esetleg semmivel sem emelkedik, sőt lehet, hogy még csökken is a jövedelme a tavalyi évhez képest.

A nyugdíjasok most körülbelül annyi nyugdíjemelésre számíthatnak, amennyivel nőttek a vállalkozók járulékfizetési terhei. Az egyik szemünk nevet, a másik viszont sír. Senki sem vitatja, hogy a nyugdíjemelésre szükség van, főleg, hogy az idei esztendő már a drágulások jegyében fog telni, ha hihetünk az előrejelzéseknek. Meg azt is tudjuk persze, hogy az idősebb emberek a becsületes, jó szavazók, akiknek zöme vokssal köszöni meg azt a sok jót, amit a kormánytól kapnak… Nagyon népes tábor ez, jóval többen vannak, mint a kisgyermekes anyukák és a kisvállalkozók.

Az állam, úgy látszik, azt nem veszi észre, mert nem akarja, hogy egyre több kisvállalkozó dobja be a törülközőt, a lassan már elviselhetetlen terhek miatt. Elvégre nem azért lesz vállalkozó az emberből, hogy az államkasszát tömje, miközben ő maga egyik napról a másikra él és sokszor megállás nélkül dolgozik. Az is igaz, hogy a kisembernek sokszor nincs más választása, mint hogy kényszervállalkozóvá avanzsáljon, ugyanis egyre kevesebb olyan munkaadó van, aki alkalmazotti státuszt kínál.

Az már csak hab a tortán, hogy a szociális biztosító – mely mesterien ért a késedelmi kamatok felszámolásához, ha valaki később fizeti be a biztosítást és összevár néhány évet, mígnem akkora „büntetéssel” lepi meg a szerencsétlen vállalkozót, hogy az köpni, nyelni nem tud – eddig még nem küldte ki az értesítést az érintetteknek a magasabb járulékteherről. Ha megmarad a régi gyakorlat, akkor csak pár nappal az első magasabb összegű befizetés határideje előtt hozza a postás a hivatalos levelet. Hadd örüljön a szerencsétlen, aki évek óta már csak ad, de semmit sem kap.

Még a hetedik bőrt is lenyúzzák rólunk, miközben a családunkat alig tudjuk eltartani, és még nyugdíjunk sem lesz, hallani egyre több vállalkozótól, akik ha tehetnék, úgy vágnák sutba az egész vállalkozásukat, hogy csak úgy csattanna.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia