csütörtök, február 21, 2019

Keresés

A végrehajtási amnesztiáról tárgyalt koalíciós tanács

2573Az igazságügyi minisztérium műhelyéből származó, készülőfélben lévő végrehajtási amnesztiával foglalkozik a kormányhivatalban tartott hétfői ülésén a koalíciós tanács. Az adó- és járuléktartozásokra hirdetett általános amnesztiajavaslat segíthetné a végrehajtás terhével küzdő embereket kilábalni a bajokból.

„A javaslat az adó-, egészségügyi és szociálisügyi tartozásokat érintené, de arra is figyelnénk, hogy ne szoktassuk az embereket a tartozások meg nem fizetésére" – vélekedett korábban Andrej Danko a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a közrádió szombati politikai vitaműsorában. Az elképzelés lényege az, hogy a végrehajtók eljárása miatt munkát nem vállaló egyének újra munkába álljanak. Danko a Koalíciós Tanács mai ülésén való részvételét betegség miatt lemondta.

A kormánykoalíció a végrehajtási amnesztiával múlt év májusban kezdett el foglakozni. Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter akkor rámutatott, hogy 3,7 millió végrehajtási beadvány van a bíróságokon. Vannak olyan tartózók is, akik ellen több tucat eljárás is folyik, ami Žitňanská szerint már ellehetetleníti a normális életet.

A végrehajtási amnesztiát korábban már a Boris Kollár vezette Család vagyunk politikai párt is kezdeményezte, amely akkor nem járt sikerrel, mivel múlt év májusban a parlament elvetette a javaslatukat.

Danko korábban közölte, hogy a széleskörű amnesztia részleteit Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter dolgozta ki, és nemcsak a kormánykoalíción belül, hanem az ellenzékkel is tárgyalnak majd róla. Az amnesztia végső formája az érintett intézmények, a Szociális Biztosító, az egészségügyi biztosítók, az Adóhivatal vezetőivel folytatott tárgyalásoktól is függ majd.

A végrehajtási amnesztia kérdéséről január végén fojtatják a vitát

A kormánykoalíció a végrehajtási amnesztia kérdését nem zárta le, ahhoz január végén visszatérnek - közölte a TASR hírügynökséggel Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője a koalíciós megbeszéléseket követően. Lucia Žitňanská a tárgyalások során a koalíciós partnerekkel ismertette az igazságügyi minisztérium javaslatát. Jaroslav Paška az SNS alelnöke szerint a tárcánál várják a Smer-SD és az SNS észrevételeit. A javasolt változások érvénybelépése után elengednék a tartozásokat.

„A miniszter a mai koalíciós tanácson a koalíciós partnereknek bemutattatta tervezet, azzal, hogy miután azt áttanulmányozzák, január végén visszatérnek a témához. Amint közös megegyezéssel megszületik a végleges javaslat, azt bemutatjuk a részleteiben is, ismertetve az egyes intézkedéseket" – közölte Bubla.

„Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi állapot egyrészt elfogadhatatlan az emberek számára, sokan azt se tudják, hogy végrehajtási eljárás folyik ellenük. Másrészt elfogadhatatlan a bíróságok részére is, mivel így nehezen beszélhetünk az effektív jogállamról. Meggyőződésünk, hogy a helyzet egyszeri és gyökeres megoldást igényel"- tette hozzá Bubla.

Paška a TASR hírügynökséggel azt is közölte, hogy a végrehajtási amnesztiát illetően néhány kérdés még nyitva maradt, mint például a határidők témaköre. Szerinte főleg a régebbi végrehatásokkal kell foglakozni, s nem a néhány hónapos ügyekkel.

Paška szerint Robert Fico kormányfő is egyetértet azzal, hogy az amnesztiának nem kellene univerzálisan vonatkoznia minden végrehatásban érintet személyre. „Meg kell találni azt a mechanizmust, hogy miként viszonyuljanak azokhoz személyekhez, akik amnesztiát kapnak" - mondta.

Žitňanská a tárgyalásokon megnyitotta a vagyonszerzéssel kapcsolatos kérdéseket is közölte Paška, hozzátéve, hogy a kormányfő jelezte, a kérdést az adótörvényekben lenne kívánatos rendezni. A koalíciós tanácson foglakoztak még a 13. és a 14. fizetéssel, s megvitatták azt, hogy az intézkedést milyen törvényeken keresztül tudják végrehajtani. A partnerek kitértek még a hétvégeken és a munkaszüneti napokon végzet munka témakörére is.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia