csütörtök, február 21, 2019

Keresés

Az idén jelentős intézkedéseket készít elő a munkaügyi minisztérium

2572A 2018-as év nemcsak az állástalanok segítéséről, az elégendő képzett munkaerő biztosításáról, a kevésbé fejlett régiók támogatásáról fog szólni, hanem fokozottan ügyelnek majd a gyermekek jogainak védelmére és a súlyos testi fogyatékkal élők segítésére is, derül ki a Család-, Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján közzétett tervezetből.

A tárca főprioritása természetesen a foglakoztatás politika lesz, amely alapját képezi majd az egyének és a családok szociális és gazdasági helyzetének javításának. A tárca vezetője megállapította, hogy az országban hónapról hónapra csökken a munkanélküliségi ráta, s jelenleg már 200 ezer alá csökkent az állástalanok száma. Azonban továbbra is óriási gondot jelent a kevésbé fejlet régiók felzárkóztatása, és a létrejövő több tízezer új munkahelyre a képzett munkaerő biztosítása. Richter szerint most ez jelenti a legnagyobb kihívást, ugyanakkor bíztatónak látja azt, hogy a beruházók továbbra is óriási érdeklődést mutatnak Szlovákia iránt.

A szociális gazdaságról és a szociális üzemekről szóló törvény

„Előkészítettük a szociális gazdaságról és a szociális üzemekről szóló törvényt, melyet már május 1-től szeretnénk hatályba léptetni. Szociális gazdaság ugyanis az állástalanok segítését helyezi előtérbe a nyereséggel szemben, s így esélyt kapnak azok a munkanélküliek is, akik kockázati tényezőt jelentetnek a munkáltató részére" – fogalmaz a tárca vezetője. A szociális üzemek létrehozásával a tárca úgynevezett köztes munkaerőpiacot kíván kialakítani, azaz az ott dolgozó alkalmazottak az elképzelés szerint egy –két év alatt visszaszoknak a munkavilágába, ezután már maguk is találhatnak állandó foglalkozást.

Az új jogi norma alkalmazásával kedvező környezetet kívánnak kialakítani a szociális vállalkozások részére, rendet teremtve a fogalmak és a szabályozás terén, valamint elhárítani azokat az akadályokat, melyek fékezik a szociális gazdaság kibontakozását. Ugyanakkor szeretnék kialakítani a szociális üzemek támogatásának rendszerét, úgy alakítva a játékszabályokat, hogy az állami támogatásokkal ne lehessen visszaélni.

120 millió euró irányul a szektor támogatására

„A szektor támogatására 120 millió eurót különítettünk el az Európai Szociális Alapból (ESZA). Átképzéseket készítünk elő a munkaadók igényei alapján, ugyanakkor az ESZA segítségével folytatjuk az foglakoztatás bővítését célzó programjaink előkészítését, ennek keretében a hátrányos helyzetű csoportokra helyezzük a főhangsúlyt, azaz a 29 évnél fiatalabbak és az 50 évnél idősebbek, valamint a tartósan állástalanok csoportjára" – fogalmaz a tárca honlapján közétett anyag. Az Európai Bizottság a fiatalok foglalkoztatására további 12,4 millió eurót biztosított Szlovákia részére, ezt elsősorban a kevésbé fejlett járásokba irányítja a tárca, hogy ne kelljen a családjuktól távol, az ország másik végében munkát vállalniuk.

A minimálbér 2019-en átlép a 500 eurós határt?

„A prioritásaink közé tartozik a bérek emelése és a munkafeltételek javítása is. Szeretnénk, ha minimálbér 2019-en átlépné az 500 eurós határt, amire a Szlovákia viszonyokat figyelembe véve még mindig van lehetőség, ugyanis, ha figyelembe vesszük más országok bérviszonyait, van mit utolérnünk" – fogalmazott Richter. A parlament előtt van az a szociális csomag, melynek elfogadását követően javul az éjszakai műszakban, ünnepnapokon és hétvégéken dolgozó emberek bérezése, magasabb költözés és utazási támogatást kaphatnak azok, akik a távolabbi munkahelyek mellett döntenek. Nem titkolt célja az intézkedéseknek, az olcsó külföldi munkaerő beáramlásának korlátozása, hogy a jelenlétük ne fékezze a hazai bérek növekedését és a munkakörülmények javítását.

A gyerekvédelem és gondnokság terén a családokra helyezik a hangsúlyt

2018 a szociális gyerekvédelem és gondnokság jegyében fog zajlani, szakemberek bevonásával új jogi szabályozást készítettek elő a tárca dolgozói, amely alapvetően meghatározza a gyermekvédelmet, az ezzel kapcsolatos intézményrendszert, valamint azok finanszírozásának rendszerét. „Mindent megteszünk azért, hogy a gyerekeknek kiszakítva a családi környezetből ne kelljen gyermekotthonokba kerülniük. „Gyermek és családközpont" néven újfajta multifunkciós intézmények is alakulnak az idén.

Az év során módosítják a súlyos fogyatékossággal élők kompenzációjáról szóló törvényt annak érdekében, hogy minél jobban segítsék és könnyítsék az érintett személyek és a környezetük életét. Például amennyiben a súlyos fogyatékossággal élő személy támogatást kap fürdőszoba átépítésre, vagy gépjármű vásárlásra, s időközben meghal, a családja nem lesz köteles visszafizetni a támogatás fennmaradó részét.

A gondozási járulék összege is emelkedni fog

A gondozási járulék összege is emelkedni fog, „Az elképzelésem szerint a választási ciklus végéig elérjük azt, hogy a gondozók bevétele a minimálbér szintjén mozogjon. Ez úgy fizikailag, mint lelkileg nagyon megerőltető munka, s a gondozónak nincs lehetősége mellékkeresetre"- vélekedett Ján Richter.

A nyugdíjazás terén folytatódik az úgynevezett előnyugdíjazást szabályozó jogi norma törvényalkotási folyamata, melyet a múlt év végén kezdtek el. „Az elképzeléseink szerint lehetővé tesszük a III. pillérrel rendelkezőknek, amennyiben öregségi nyugdíjazás előtt állnak, de nem találnak maguknak munkát, a megtakarított pénzeszközeiket az időelőtti nyugdíjazásukra fordíthassák"- vázolta a tárca vezetője.

employment.gov.sk/TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia