vasárnap, december 16, 2018

Keresés

A munkaügyi tárcánál idén a foglalkoztatáspolitika élvez prioritást

2566A foglalkoztatás növelésének támogatása, több változás a gyermekek társadalmi-jogi védelme terén, az úgynevezett korai nyugdíjaztatás bevezetése vagy a súlyosan egészségkárosodott személyek jobb megsegítése lesznek azok a területek, amelyekkel a munkaügyi tárca Ján Richter (SMER-SD) vezetésével ebben az évben elsődlegesen foglalkozni szeretne.

Richter szerint a minisztérium prioritásának idén a foglalkoztatáspolitika számít, ettől függ ugyanis elsődlegesen a családok és az egyedülállók társadalmi-gazdasági helyzete is, ami végeredményben a harmadik fázisban, azaz a nyugdíjpolitikában is visszatükröződik, hogy a nyugdíjasok méltó módon élhessék le életük hátralevő részét, véli a miniszter.

Richter szerint továbbra is gondot okoz a szabad munkahelyek betöltése is. „Jelenleg számunkra ez a legnagyobb kihívás, mivel Szlovákia iránt továbbra is jelentős befektetői érdeklődés nyilvánul meg. A munkanélküliként nyilvántartottak 45 százaléka jelenleg több mint egy éve van munka nélkül, és nem egészen 33 százalékuk mindössze alapfokú műveltséggel rendelkezik, vagy az alapiskolát sem fejezte be. Ezeknek az embereknek többnyire nincsenek kialakult munkaszokásaik, és más, rendszeresebb támogatást igényelnek, mint a többiek" – fogalmazott a tárcavezető.

Ezért a tavaly jóváhagyott, szociális gazdaságról és szociális vállalatokról szóló törvényen kívül, amely ez év májusától lép érvénybe, átképzési programokat is készít a tárca, és az európai szociális alap foglalkoztatástámogatási projektjeinek keretében támogatja a fiatal, 29 évnél nem idősebb munkanélkülieket és a hosszabb ideje munka nélkül maradt 50 évtől idősebb embereket is.

Richter ismét említést tett azokról az intézkedésekről is, amelyeket a kormányzó SMER-SD már többször is jelzett az új szociális csomag keretében, főleg a béremeléseket, a korai nyugdíjaztatás bevezetését, a munkáért járó juttatások emelését és a szociális dömpinggel szembeni küzdelem folytatását.

Nem kell majd visszatéríteni a súlyosan egészségkárosodottaknak nyújtott állami hozzájárulást

Változásokra számíthatnak a súlyosan egészségkárosodott személyek is. Richter szerint ugyanis foglalkozni kívánnak a súlyosan egészségkárosodott személyek kompenzálásáról szóló törvény módosításával, hogy még inkább megkönnyítsék ezeknek az embereknek az életét. „Azt tervezzük, hogy megszüntetjük az autóvásárlásra, illetve fürdőszoba-átépítésre nyújtott hozzájárulás visszatérítésének feltételét" – jelezte Richter. A jelenleg érvényes jogszabály szerint, ha a súlyosan egészségkárosodott személy a fürdőszoba átépítésére vagy autóvásárlásra hozzájárulást igényel, de meghal, akkor a családnak a hozzájárulás megfelelő részét vissza kell fizetnie. A módosítás elfogadása után azonban ez már nem így lesz, vagyis az állam semmilyen esetben sem követeli vissza a pénzt, mondta Richter.

A szóban forgó törvénymódosítás alapján a miniszter szerint a gondozásért járó hozzájárulás összege is nő. „Az én elképzelésem a választási időszak végéig olyan állapotot elérni, hogy a közeli hozzátartozójukról otthon gondoskodók bevétele elérje a nettó minimálbért" – jelentette ki Richter, hozzáfűzve, olyan nehéz küldetés ez, amely mellett többnyire nincs esély a mellékkeresetre.
A miniszter a tárca 2017-ben hozott intézkedéseit is értékelte, amelyek véleménye szerint több pozitív eredményt hoztak. Példaként a rászorulók motiválását hozta fel, amelyek arra ösztönzik őket, hogy alacsonyabb bérért is vállaljanak munkát. Mint mondta, több év után most több mint a felére csökkent az anyagi szükséghelyzetben lévők száma, s ez a szegénység mértékét csökkentő szociális transzferek növelésének, valamint a növekvő foglalkoztatásnak köszönhető.

További intézkedéseként pedig azokat hozta fel, amelyek a munkanélküliségi nyilvántartási rendszerrel való visszaélés korlátozására és a munkanélküliek hatékonyabb megsegítésére irányultak. De a bérnövekedésre, valamint a gyermekgondozási segély és a szülői hozzájárulás növelésére gyakorolt nyomás is a prioritásaik közé tartoztak, tette hozzá a tárcavezető.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia