hétfő, december 17, 2018

Keresés

Az eladó köteles tájékoztatni a vevőt a tűzijáték felhasználásnak módjáról

2557

- A biztonságos használathoz megfelelő tárolás szükséges
- A szigorú szabályokat mindannyiunk érdekében be kell tartani

A vásárláskor a vevőnek oda kell figyelnie, hogy az eladásra kínált tűzijáték és pirotechnikai eszköz el van-e látva megfelelő jelzéssel, illetve milyen korlátozások vonatkoznak rá, valamint van-e hozzá használati utasítás. Ezen kívül az eladó köteles tájékoztatni a vevőt a tűzijáték felhasználásnak módjáról, tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Fogyasztóvédelmi Felügyelet (SOI)

„Fontos tudni, hogy mit kell tenni a tűzijáték felhasználása után, hogyan kell kezelni az így keletkező hulladékot. Nem szabad a visszamaradt szerkezetbe tekinteni, ugyanis bekövetkezhet egy késeltetett, nem várt reakció" – magyarázta az előállható helyzeteket Marián Jargaš, a SOI műszaki ellenőrzések metodikáját felügyelő osztályának a vezetője. Ugyanakkor az eladónak ellenőriznie kell, hogy a vásárló betöltötte-e a vásárláshoz megszabott korhatárt.

A biztonságos használathoz megfelelő tárolás szükséges

A SOI vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ügyelni kell a pirotechnikai eszközök megfelelő tárolására is. „Amennyiben a fogyasztó nagyobb tételt vásárolt, azt száraz és hideg helyen kell tárolni, amiről tájékoztatást kell, hogy kapjon már az eladóhelyen" – ismertette a szabályokat Nadežda Machútová.

Machútová szerint a szlovákiai pirotechnikát forgalmazó kereskedelem és piac konszolidált. Hat évvel ezelőtt akadtak gondok, azonban akkor a SOI megfelelő szigorral lépett fel. Akkor nem csak a kiskereskedők, de az üzletláncok is megszegték a szabályokat. „Abból indultunk ki, hogy mi minden megtörténhet az eladás következtében, ezért rendkívül szigorúan jártunk el" – összegezte Machútová.

A SOI saját internetoldalán tájékoztat a szórakoztatás céljából árusított pirotechnikai eszközök árusításának feltételeiről. A pirotechnikai eszközök árusításával és tárolásával kapcsolatos felügyeletet elsődlegesen a Selmecbányai Bányászati Hivatal tölti be.

A szigorú szabályokat mindannyiunk érdekében be kell tartani

A tűzijáték és pirotechnikai eszközök használatára, tárolására és árusítására is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyekkel jobb tisztában lennünk, ha nem szeretnénk büntetéssel, vagy balesettel indítani az újévet. A belügyminisztérium a honlapján egy kisokost közölt a tűzijáték vásárlásával és felhasználásával kapcsolatban. Az összesített tudnivalókat alábbiakban közöljük:

- Csak a megfelelő engedéllyel rendelkező árusítótól vásároljunk tűzijátékot, amelyhez a használati utasítás, az egyes osztályokba történő besorolás, a gyártó megjelölése, az áru szavatossági ideje is hozzátartozik.
- Használat előtt gondosan tanulmányozzuk át a használati útmutatót, s annak megfelelően járjunk el.
- A pirotechnikai eszközöket az eredeti csomagolásban, biztonságos helyen tároljuk.
- Tilos az eszközöket szétszedni, azok tartalmát kiszórni, ne hordjuk a tűzijátékot az öltözékünk zsebében.
- A sérült csomagolású, lejárt szavatosságú, nedves és átcsomagolt pirotechnikai eszköz veszélyes lehet.
- Oda kell figyelni arra, hogy a kiválasztott eszköz benti, illetve kinti használatra van-e szánva. Tűzveszélyes közegben tilos az eszközök használata.
- Különösen kockázatos a nem felrobbant eszközökkel történő manipuláció, az ilyen terméket 5-10 percig a helyén hagyni kell (mindig a használati utasítás szerint), majd 24 órára vízbe kell helyezni.
- Az egyes eszközöket úgy kell elindítani, hogy azok ne irányuljanak ablak, testrész, ruházat, vagy épület felé.
- A petárdát a meggyújtás után rögtön biztonságos helyre kell dobni.
- A rakétákat ajánlatos az indítás előtt homokkal 1/3-ig megtöltött PET palackba helyezni, semmi estre nem szabad kézből indítani az eszközöket.
- Fokozottan figyeljenek a környezetükre, a tűzijátékot ne használják az iskolák, kórházak, nyugdíjas otthonok közelében. Tilos az eszközöket az emberek és állatok közé dobni.
- Sajnos gyakran megtörténik, hogy az eszközök a lakások balkonjain landolnak, ezért onnan ajánlatos eltenni minden gyúlékony anyagot.
- Leggyakrabban a házilag készített eszközök okoznak sérüléseket, ugyanakkor az ezekkel okozott sérülések sokkal komolyabbak, mint a boltban vásárolt eszközök esetében. Ezért mindenki csak a jogosult személyektől beszerzett eszközöket használjon.

Saját és mások biztonságának érdekében tartsuk be a pirotechnikai eszközökre vonatkozó szabályokat. A helytelenül tárolt és felhasznált tűzijátékok komoly sérüléseket is okozhatnak, ezért csakis megfelelő odafigyelés mellett kezeljük azokat. Illegális árusoktól semmilyen esetben se vásároljunk pirotechnikai eszközöket. A legális és engedélyezett termékek legalább szlovák nyelvű feliratot, használati és kezelési útmutatót, valamint baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést tartalmaznak.

Minv.sk/Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia