szerda, december 19, 2018

Keresés

Számvevőszék: A közlekedési tárca fölöslegesen vert el százezreket külső cégekre

2553- Fiktív tanácsadásra szórja az állam a pénzt
- Indokolatlan és túldrágított szolgáltatások
- A külsős készítette azt, amit maguk is elvégezhettek volt
- A gazdasági tárca fiktív szolgáltatásokért is fizetett

Számvevőszék szerint a közlekedési minisztérium olyan különböző szolgáltatásokra és tanácsadásra szórja a pénzt, melyeket ezután fel sem használ.

A számvevőszék a szerződések megkötésének rendszerét, azok bejegyzését, valamint a pénzügyi és tárgyi teljesítéseket vizsgálta. Az ellenőrzés során a megalapozottságot, minőséget és a gyakorlati felhasználást vették górcső alá. A számvevőszék megállapította, hogy a közlekedési minisztériumban nagy számban kötnek szerződéseket külső szolgáltatókkal, s rendkívül magas az így elköltött közpénzek mértéke. Hasonló megállapításokra jutottak a gazdasági minisztériumban is, közölte Daniela Bolech Dobáková, a számvevőszék szóvivője.

Indokolatlan és túldrágított szolgáltatások

Az ellenőrzések során a 2013 – 2016 között kötött szerződéseket vizsgálták. „Megállapítottuk, hogy bizonyos esetekben a szolgáltatásokra fordított eszközök felhasználása nem volt hatékony. Több olyan tevékenységet, amit külső cégekre bíztak, elvégezhették volna a saját munkatársak, vagy az egyes szaktárcák részlegei. Ennek a folyamatnak az eredménye lett a külső szolgáltatások indokolatlan, vagy túldrágított igénybevétele" - szögezte le a szóvivő.

Az ellenőrzés arra is rámutatott, hogy a belső ellenőrzési mechanizmusok nem működtek optimálisan, a formalitás jeleit mutatták, ami egyes esetekben ahhoz vezetett, hogy nem vizsgálták meg kellőképpen az átadott szolgáltatásokat. A pénzeszközök a megfelelő kiértékelések hiányában kerültek kifizetésre. Bebizonyosodott a megrendelés tárgyát képező szolgáltatások elégtelen gyakorlati felhasználása is.

Számvevőszék szerint a közlekedési tárcánál hiányosságokat tárt fel már a szerződések és a toldalékok megkötése során, valamint azok közzétételében és számlázásában. További hibákat fedeztek fel a kifizetett szolgáltatások és a munkák elvégzéséről szóló dokumentációban.

A külsős készítette azt, amit maguk is elvégezhettek volt

Súlyosabb megállapításokra a konzultációs és tanácsadó szolgáltatások terén bukkantak. Például a „Passzív Infrastruktúra Atlasza" projekt megvalósíthatósági tanulmánya csak közbeszerzés lefolytatása után készült el. Annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban a KPMG társaság részére csaknem 155 ezer eurót fizetett ki, a közlekedési tárca 2017. májusban a projektet törölte. Az ellenőrök azt is leleplezték, hogy a közlekedési tárca a konzultációs és tanácsadási szolgáltatások terén olyan tanulmányokat rendelt meg a Közlekedéskutató Intézettől, melyet a saját munkatársaik is elkészíthettek volna.

Jogi tanácsadás címen az AKMG ügyvédi irodával kötött két szerződés alapján, két év alatt több mint 1,1 millió eurót fizetett ki a közlekedési tárca. Ugyanakkor a tárca jogi osztályán dolgozó munkatársaknak bérezésére, beleértve a személyi juttatásokat is, 4 év alatt 518 ezer eurót költött. A vizsgált időszakban a jogi osztályon 9 szakképzett munkaerő dolgozott.

A gazdasági tárca fiktív szolgáltatásokért is fizetett

Hasonló helyzetre bukkantak a gazdasági minisztériumban. A költségvetési szabályok megsértése volt a legkomolyabb megállapítás. A tárca a BAT társaság gazdasági és jogi helyzetének véleményezésére a közpénzeket nem rendeltetésszerűen használta fel, amikor Havel, Holásek & partners ügyvédi irodának olyan szolgáltatásokért fizetett csaknem 104 ezer eurót, melyek nem a megfelelő terjedelemben és minőségben voltak kivitelezve, vagy egyáltalán el sem készültek.

A számvevőszék ajánlásaiban a külső szolgáltatások hatékonyabb felhasználást javasolja. Azon ügyintézések gerincét, melyeket most külső közegben végeznek, a jövőben az állami közigazgatás szerveinek saját maguknak kellene végezniük, mivel a fenntartható társadalmi fejlődés szempontjából ők a közpolitika és a stratégiai döntések letéteményesei.

A számvevőszék 2018-ban olyan átfogó ellenőrzésre készül, amely során az ellenőrök arra fognak fókuszálni, hogy a külső környezetben hogyan készítik elő a szerződéseket és a szakmai anyagokat az állami intézmények részére. Ugyanakkor szeretnék lemérni az elkészült dokumentumok minőségét és azok felhasználást a döntések és az irányítás folyamatában.

podkapotou.zoznam.sk/Gazdaság.sk
Fotó: dreamstime

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia