szerda, december 19, 2018

Keresés

A szociális biztosító 135 ezer nyugdíjas esetében átértékeli az öregségi nyugdíj összegét

2548

- Nem csökkenhet a nyugdíj eddigi összege
- Mindig a magasabb összeget ítélik majd meg
- Az emelésére 50 millió eurót különítettek el


Az úgynevezett régi nyugdíjasok egy része, akiknek 2004. január 1-je előtt kezdték el folyósítani az öregségi nyugdíjat, a jövő évtől kezdődően több nyugdíjra számíthat.
Michaela Putecová, a Szociális Biztosító, öregségi nyugdíjbiztosítás főosztályának igazgatónője a hétfőn tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nyugdíjak átértékelése a jogosultak esetében külön kérvény nélkül is meg fog történni.

Nem csökkenhet a nyugdíj eddigi összege

A szociális biztosító a 2018. januártól esedékes emelésről szóló döntést fokozatosan, 2018. október végéig fogja a meghozni. A legidősebbektől a legfiatalabbakig fognak haladni. Az erről szóló végzésben, vagy a nyugdíjemelést mondják ki, vagy azt, hogy a nyugdíj a mostanáig megállapított szinten marad, amennyiben az átszámolást követően csökkenne a nyugdíj összege.

„A hivatali alkalmazott az ügyirat alapján és az erre a célra kifejlesztett számítógépes program segítségével újra meg fogja határozni az öregségi nyugdíj összegét" – magyarázta Putecová. Azokat a nyugdíjakat vizsgálják majd meg, melyeknek az összege nem csak a nyugdíjemelés miatt változott meg. Például dolgozó nyugdíjas esetében, vagy, ha nyugdíjas valamilyen más járulékot, vagy pótlékot kapott a nyugdíjához. „15 évre visszamenőleg vizsgáljuk majd az eseteket" – mondta Putecová.

Mindig a magasabb összeget ítélik majd meg

Amennyiben valakinek például júniusban fogják módosítani a nyugdíját, a január-júniusi időszakra járó pénzt egy összegben, visszamenőlegesen is meg fogja kapni. Mindig a magasabb összeget ítélik majd meg.

A szociális biztosító összesen mintegy 135 ezer nyugdíjas járadékát értékeli át, ebből 83 ezer öregségi nyugdíjat a biztosító egyénileg bírál el. A nyugdíjösszeg automatikus átértékelése több mint 52 ezer nyugdíjast érint.

„Erre a tömeges, automatikus emelésre már novemberben sor került" – közölte Putecová. Azokról az öregségi nyugdíjakról van szó, melyek még 1988. október 1-je előtt lettek megállapítva. Ezek egy fix összeggel, 25,50 euróval emelkedtek. „Az erre az esetekre vonatkozó végzéseket a napokban postázzuk, s január folyamán már minden érintett megkapja azt"- tájékoztatott.

Az emelésére 50 millió eurót különítettek el

Az öregségi nyugdíjakat csak azok esetében számolják át, akiknek 2004. január 1-e előtt kezdték el folyósítani az öregségi nyugdíjat, s az új szabályok értelmében magasabb nyugdíjat kapnak majd, mint jelenleg. Szlovákiában mintegy 451 ezer olyan nyugdíjas van, akinek a járadékát 2004. január 1-e előtt állapították meg. A változtatásra azért volt szükség, mert a 2004. január 1-én bevezetett szabályozás nem emelte az összes régi nyugdíjas javadalmazását.

A régi nyugdíjak 2018-tól történő emelésére 50 millió eurót különített el a munka- és szociálisügyi tárca. Amennyiben az érintett nyugdíjas nem érte meg az emelést, az összeget a legközelebbi hozzátartozók kapják majd meg.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó:

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia