szerda, december 19, 2018

Keresés

Csalódottak a szlovákiai gazdák a büdzsében szereplő alacsony támogatás miatt

2546Magyarországon 230 millió eurót, Csehországban 140 millió eurót, nálunk csak 1 millió eurót kap 2018-ban az agrárszektor. A mezőgazdászaink kevesellik a költségvetésben számukra elkülönített 1 millió eurós támogatást, Ficon, Dankon és Matečnán az ígértek teljesítését kérik számon.

A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa (RPPS) alapvetően nem ért egyet a költségvetés mezőgazdaság és élelmiszeripar fejezetében elkülönített 1 millió eurós állami támogatással. A tanács ezzel kapcsolatban válságstábot hozott létre, s továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az állami támogatás mértéke el kell, hogy érje a 70 millió eurót.

Ez hidegzuhanyként érte a mezőgazdászokat

Olvasható a tanács 2018 költségvetéssel kapcsolatos állásfoglalásában, melyet Jana Holéciová, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője juttatott el a SITA hírügynökséghez.

„Amennyiben az állam biztosítani akarja az ágazatban a versenyképességet és a szomszéd államokéhoz hasonló feltételeket kíván teremteni, a támogatás mértékének 70 millió eurónak kell lennie. A jóváhagyott 2018-as költségvetés hidegzuhanyként érte a mezőgazdászokat és az élelmiszeriparban dolgozókat" – fogalmaznak az állásfoglalásban.

A válságstáb első ülésére január 9-án kerül sor, melyen részt vesznek Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsának képviselői, tehát az országban működő összes releváns agrár – és élelmiszeripari szakmai szervezet.

Konkrétan a résztvevők között ott lesznek a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK), a Szlovákiai Agrárkamara, a Szlovákiai Élelmiszeripari Kamara, a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Szövetsége és a Szlovákiai Földtulajdonosok és Agrárvállalkozók Szövetségének a képviselői.

Az ígéret szép szó ...?

A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa állásfoglalásában Andrej Danko, házelnököt a november 7-én tett ígéreteinek teljesítésére szólítja fel, melyet közvetve szintén megkaptak Robert Fico kormányfőtől és Gabriela Matečná, mezőgazdasági minisztertől is.

A mezőgazdászoknak akkor megígérték, hogy 2018-ban költségvetésen kívüli forrásokból segítséget kapnak zöld gázolaj és adókedvezmények formájában. A tanács úgyszintén követeli, hogy a jövő év során gyorsítsák fel a veszélyességi alap létrehozását, a klímaváltozás okozta károk következményeinek enyhítésére.

„Amennyiben nem akarjuk fogyasztóinkat a világban egyre szaporodó élelmiszeripari botrányoknak kitenni és Szlovákiában akarunk hozzáadott értékkel élelmiszereket előállítani, akkor szükséges, hogy valós támogatást kapjon az ágazat az államtól. Ismételten leszögezzük, hogy Szlovákia, beleértve a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, csak így lehet a mag-Európa része" – olvasható a közleményben.

Messze a szomszéd országok mögött

Jana Holéciová arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen alacsony támogatás a hazai gazdákat létbizonytalanságba kergeti, s ez az importált élelmiszerek mennyiségét tovább növeli. Ezért a hazai gazdák és az élelmiszeripari termelők kitartanak a mellett, hogy az ágazatnak nyújtott költségvetésen kívüli támogatás mértékének el kell érnie a 70 millió eurót.

A követelés a kormány és a parlament elképzeléseihez képest alapvető emelést jelent, azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Csehország a jövő évben 140 millió euróval, míg Magyarország 230 millió euróval támogatja a saját agrárszektorát.

A mezőgazdászok leszögezték, hogy megfelelő állami segítség hiányában az ország nem éri el az óhajtott önellátás mértékének 50 százalékról 80 százalékra történő emelését. Emlékeztetnek, hogy tavaly az élelmiszeripari szektort érintő külkereskedelmi mérleg 1,3 milliárd euró passzív szaldóval zárt.

eTrend.sk/Webnoviny.sk/Felvidék.ma
Fotó: thinstock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia