szerda, december 19, 2018

Keresés

Közös fejlesztés és kulturális együttműködés Széphalmon és Királyhelmecen

2545Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és Királyhelmec Város Önkormányzata közös fejlesztésbe kezd, melynek köszönhetően az Európai Unió támogatásával 2019 végéig megújul a széphalmi Kazinczy-emlékhely és a királyhelmeci amfiteátrum. A fejlesztéseknek köszönhetően a két település szoros kulturális és turisztikai együttműködést alakít ki.

A 2017. december 14-én, Budapesten tartott projektindító sajtótájékoztatón a partnerek bemutatták a programot, a közös célokat és a várható eredményeket. A program minden remény szerint a széphalom–királyhelmeci kistérség kulturális értékeinek megújításával méltó lesz az elődök szelleméhez, felkelti az ifjú generáció érdeklődését és tovább erősíti Magyarország és Szlovákia kapcsolatait.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója kifejtette, hogy a pályázattal megvalósuló fejlesztés egy történelmi távlatokat felvillantó program. A PIM több szempontból is elkötelezett a projekt iránt, hiszen egy olyan EU által finanszírozott projektről van szó, amely Észak-Magyarország olyan kevésbé fejlet térségét fejleszti, s melyet gazdag történelmi múlt jellemez. Ezzel a lehetőséggel élve Kazinczy visszakerülhet az őt megillető helyre, amit ismerünk a leírásokból, a levelekből, a kutatásokból. Továbbá nem csak Kazinczyról van szó, hanem a kultuszról, ami őt övezi.

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere leszögezte, hogy az Interreg V-A Szlovákia Magyarország program a kistérségük fontos kulturális és turisztikai mozgatórugója. A városban jelenleg öt „Interreges" pályázat megvalósítása zajlik. A projektek sikerre vitelében részt vesz a városi önkormányzat, a királyhelmeci Gimnázium, a Királyhelmeci Magyar Tannyelvű Alapiskola, és a Szent Erzsébet Kórház két projektjével. Hangsúlyozta, hogy a pályázattal erősödnek a szakmai kapcsolatok és a résztvevők alkotókészsége is teret nyerhet. A kultúra egy olyan összekapcsoló és mozgató erő, amelyen keresztül most megújulnak a kulturális intézmények, a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeuma és királyhelmeci szabadtéri színpad. Megvalósul 10 kulturális út, elkészül 12 mobil applikáció, kiadványok, kisfilmek, szlovák és magyar tanulóknak kísérleti programcsomagok és a Bodrog PassPortal. A polgármester vallja, hogy a Bodrogközben elsősorban az aktív, motorizációtól mentes turizmusnak van létjogosultsága. A projekt egyik lényeges eleme, hogy a helyiek munkahelyteremtésében is fontos szerepet játszik.

Cziffra Mariann, a PIM irodalomtörténésze elmondta, hogy a projekt valóra váltja Kazinczy Ferenc álmát, amelyet ő anyagi okok miatt sosem tudott megvalósítani. Az író ugyanis 1794-ben jutott az általa Széphalomnak elnevezett birtokhoz, amelyre tízhelyiséges házat építtetett és angolparkot tervezett. A rabságból szabadulva, teljesen elszegényedve azonban sosem tudta véghezvinni elképzeléseit.

A 2017 decemberében induló megvalósításhoz az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programja nyújtja az anyagi forrásokat. A közösen elnyert Connecting Heritages című pályázat társfinanszírozásának maximális mértéke 1 641 792,96 euró, a teljes projekt költségvetése 1 931 521 euró.

A két éves futamidejű projekt keretei között, 2019 végéig a királyhelmeci amfiteátrum felújítása, valamint a széphalmi kert legszebb állapotába való visszaállítása várható. A fejlesztések révén olyan kulturális központot kívánnak létrehozni, amely összeköti a jobb sorsa érdemes régió kincseit. Ennek érdekében a két év során összegyűjtik a térség turisztikai, kulturális és természeti értékeit. A közös örökséget az ide látogatók számára – ahogyan a 19. század elején Kazinczy is tervezte Széphalmot – majdan a legmodernebb köntösben kínálják. Mobiltelefonos applikációkkal igénybe vehető, turisztikai kisfilmekkel bemutatott, internetes gyűjtőportálon böngészhető 10 tematikus utat fejlesztenek. A fejlesztések eredményeiből az iskoláskorúak és az oktatási célok sem maradnak ki: tanárok számára módszertani programcsomaggal és diákcsereprogrammal készülnek.

A pályázat segítségével két év alatt a királyhelmeci amfiteátrum közösségi térré, előadások befogadására alkalmas épületté alakul. Kazinczy Széphalma pedig teljesen megújul. Történeti kutatás és rekonstrukció segítségével egykori legszebb állapotába állítják vissza. A Mauzóleum épülete és a benne álló, évtizedek óta változatlan kiállítás átalakul, a „szent öreghez" méltó állapotba kerül. A kertész régi háza a modern látogatói igényeknek megfelelő alkotóházzá válik. Az utak a nyelvújítás világába kalauzolnak és megismertetik ezt a jelenleg ugyan társadalmi és gazdasági nehézségekkel küzdő, de valaha Magyarország jelentős régiójának számító kistérséget.

pim.hu/Felvidék

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia