szerda, december 19, 2018

Keresés

Hova jelentsük a gyógyszerek nem várt mellékhatásait?

2540

- Idővel a készítmények ritka mellékhatásai is kiderülnek
- A betegek is jelenthetik a nem várt mellékhatásokat
- Gyógyszerek közötti kölcsönhatások
- Mit tegyünk, amennyiben be akarjuk jelenteni a mellékhatást?

Minden gyógyszernek lehetnek nem várt mellékhatásait, nincsen gyógyszer kockázat nélkül. Fontos azonban, hogy a nem várt mellékhatásokat jelentsük, ezáltal több információhoz juttathatjuk az illetéseket, így biztonságosabbá válhat a készítmény.

A gyógyszerrel kapcsolatos ismeretek folyamatosan bővülnek. Annak ellenére, hogy a gyógyszereket regisztráció előtt a klinikai vizsgálatok során széleskörű vizsgálatoknak vetik alá, nem tudhatnak mindent az összes mellékhatásról, mindaddig még nem kezdik el a készítményt magas számban használni. A nem várt mellékhatásokat jelentésével több információhoz juttathatjuk az illetéseket, így biztonságosabbá válhat az orvosság.

Idővel a készítmények ritka mellékhatásai is kiderülnek

Minden gyógyszernek lehet mellékhatása, ami azonban nem kell, hogy mindenkinél megjelenjen. Nem létezik olyan készítmény, amely teljesen kockázatmentes. A helyes alkalmazáshoz szükséges ismerni nemcsak az orvosságok pozitív hatásait, hanem azok korlátait és negatívumait is, s ezzel elkerülhetővé válnak a nem kívánt hatások. Minél régebben használnak egy gyógyszert, annál több ember kerül vele kapcsolatba. Esetleg csak ekkor jelennek meg azok a nem kívánt reakciók, melyek elvétve fordulhatnak elő. Ezek megismeréséhez a leggyakrabban használt módszer a betegek és az egészségügyi dolgozók jelentéseinek elemzése.

A betegek ez eddig már jelentett nem várt mellékhatásokat a készítményekhez csomagolt betegtájékoztatón, valamint az európai adatbázisban lapozva a www.adrreports.eu internetoldalon ismerhetik meg.

Az európai adatbázist az Európai Gyógyszerügynökség hozta létre, azzal a céllal, hogy a nyilvánosság számára biztosítsa a hozzáférést a gyógyszerek nem várt mellékhatásairól tett bejelentéseket illetően. A szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt valaki bejelentést tenne, először az orvossághoz mellékelt betegtájékoztató anyagot olvassa el, ugyanis a valós komoly eseteket szükséges jelenteni.

A betegek is jelenthetik a nem várt mellékhatásokat

A nem várt mellékhatásokat az egészségügyi dolgozók kötelesek jelenteni, főleg amennyiben eddig nem ismert komoly mellékhatásról van szó. Azonban ilyen bejelentést maguk a betegek, vagy a beteg gyermek szülei is tehetnek. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a készítménynek eddig nem ismert mellékhatása van, az eset komolyságától függően a gyógyszerügynökség meghozza szükséges intézkedéseket.

A Gyógyszerekről és Gyógyászati Segédeszközökről szóló törvény alapján a nem várt mellékhatás definíciója a következő: „Nem várt mellékhatásnak minősül minden olyan nem várt káros reakció, amely a gyógyszer preventív, diagnosztikus vagy gyógyászati célú felhasználása, vagy fiziológiai funkciók befolyásolása során, illetve a gyógyászati segédeszköz alkalmazása után alakul ki. A nem várt mellékhatás a nem várt reakció szinonimája. Nem tartoznak ide az intoxikáció és a kezelési műhibák esetei, valamint a gyógyszerek öngyilkossági céllal való alkalmazása.
A fogalmak jelentése

Mellékhatásnak (side effect) minősül a gyógyszer minden olyan nem tervezett hatása, amely a normális adagolás során alakul ki, s amely a gyógyszer farmakológiai tulajdonságaival van összefüggésben.

Nemkívánatos (kedvezőtlen) eseménynek minősül minden olyan kedvezőtlen egészségügyi esemény, amely a gyógyszeres kezelés során jelentkezhet, azonban nem feltétlen van okozati összefüggésben a kezeléssel (például az antibiotikumos kezelés közben elszenvedett kéztörés).

Nem várt nemkívánatos reakció (unexpected adverse reaction) olyan reakció, amelynek jellege és intenzitása nincsen összhangban a gyógyszerről rendelkezésre álló információkkal, vagy regisztrációs adatokkal, illetve nem várt a gyógyszer jellege alapján.

Mit tegyünk, amennyiben be akarjuk jelenteni a mellékhatást?

Amennyiben úgy gondola, hogy a gyógyszer mellékhatása lépette fel, olvassa el a készítmény mellé csatolt információkat, ahol az is fel van tüntetve, hogy hol kell jelenteni a mellékhatást.

A mellékhatást úgy lehet jelenteni, hogy:

1. Kitölti a https://portal.sukl.sk/eskadra/ internetoldalon található kérdőívet.
2. Kitölti azt a nyomtatványt, melyet a kezelő orvosa, vagy gyógyszerésze adott önnek.
3. Személyesen felkeresi a gyógyszerfelügyeletet.
4. Telefonon, faxon keresztül, vagy e-mailben a következő címre jelenti:

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (Állami Gyógyszerfelügyelet)
Oddelenie farmakovigilancie
Kvetná 11
825 08 Bratislava 26

Telefon: +421-2-50 70 12 06
Fax : +421-2-50 70 12 37
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Amennyiben a kitöltendő nyomtatványt túlságosan bonyolultnak ítéli, akkor kérje meg az orvosát, vagy a gyógyszerészét, hogy segítsen a kitöltésnél, valamint kapcsolatba lehet lépni a betegek érdekképviseleti szervezetével is.

Gyógyszerek közötti kölcsönhatások

A gyógyszerkészítmények javallatai, ellenjavallatai és mellékhatásai a csatolt alkalmazási előírásban olvashatók. Többféle gyógyszer egyidejű szedése esetén nem kívánt gyógyszerkölcsönhatások alakulhatnak ki, egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik, esetleg éppen ellentétes a hatásuk, s sokszor veszélyes reakciókat okoznak. Bizonyos gyógyszerek együtt nem adhatók, erre a kezelőorvos mindig figyel.

Orvosi javaslat nélkül ne szedjünk gyógyszert, az öngyógyításnak káros következményei lehetnek. Az sem veszélytelen, ha különböző betegségeinkre más-más szakorvosok írnak fel különböző gyógyszereket anélkül, hogy tudnák, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedünk.

Liekysrozumom.sk/Egeszsegtukor.hu/Gazdaság.sk
Fotó: egeszsegtukor.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia