kedd, október 23, 2018

Keresés

A jövő évtől drágább lesz a gáz és a villanyáram - vajon megismétlődik-e a múlt évi árképzési zűr-zavar?

2538- Az árszabályozó egy régi adósságát csökkentené
- Mérsékelten emelkedik a gáz és hőenergia ára
- Kevesebb lehet a piaci szereplő
- Akár 14 százalékkal is emelkedhetett volna a villanyáram ára?

A szlovákiai háztartások a következő évben átlagosan 2,71 százalékkal fognak többet fizetni a villanyáramért – közölte Ľubomír Jahnátek, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke. A drágulást a villanyáram világpiaci árának közel 20 százalékos emelkedése és a fogyasztás csökkenés idézte elő. A kisvállalkozóknak is jobban a zsebükbe kell majd nyúlniuk, akik szintén szabályozott áron kapják az energiát, ők a jövő évtől átlagosan 2 euróval többet fizetnek majd.

Az árszabályozó egy régi adósságát csökkentené

A fogyasztók jövőre akkor fizetnének kevesebbet a villanyáramért, amennyiben csökkenne az rendszerüzemeltetési tarifa (TPS), amely a megújítható forrásokból és a kombinált módon előállított villanyáram támogatását is tartalmazza. Ez a tarifa ugyanis abban az esetben csökken, ha a tőzsdéken emelkedik a villanyáram ára.

Az árszabályozási hivatal azonban megtartotta a TPS a jelenlegi értékét a 26,20 euró/megawattóra szinten. Ezzel akarja ugyanis csökkenteni egy régi adósságát, amit a forgalmazó társaságok az úgynevezett zöld energia támogatása kapcsán tartanak nyilván.

„Azáltal, hogy meghagytuk a TPS-t mértékét, a forgalmazó társaságok esetében 117 millió euróval járultunk hozzá a meglévő adósság csökkentéséhez" – mondta Jahnátek.

Mérsékelten emelkedik a gáz és hőenergia ára

Egyes háztartásoknak a földgáz mérsékelt drágulásával számolhatnak. Az árszabályozási hivatal vezetője szerint a 25 aktív szolgáltató közül csupán 4 nyújtott be új árjavaslatot.
A legjelentősebb, állami tulajdonú Szlovák Gázművek (SPP) azonban nem élt ezzel a lehetősséggel. Országosan átlagban 0,38 százalékkal emelkedik jövőre a gáz ára.

A háztartások jövőre a hőenergia kisebb mértékű drágulásával is számolhatnak. „A szén, a villanyáram és a földgáz árának emelkedése és a hőfogyasztás tervezett 7 százalékos csökkenése miatt átlagosan mintegy 1 százalékkal drágul a hőenergia"- közölte Jahnátek.

Jövőre jelentős ármozgás nem várható a víz- és csatornadíj terén. „A társaságok többsége nem adott be új árjavaslatot, így a vízdíj 0,18 százalékkal, míg a csatornadíj 0,91 százalékkal emelkedhet" - ismertette Jahnátek.

Kevesebb lehet a piaci szereplő

„A Jahnátek által vezetet ÚRSO lépései csökkentik a vállalkozások érdeklődését a háztartásoknak nyújtott energiaszolgáltatások terén" – vélekedik Michal Hudec, az Energiaszolgáltatók Szövetségének elnöke.

Az ÚRSO most először változtatta meg adminisztratív döntéssel az ár megállapításának egyik kritériumát, így szolgáltatók nem érvényesíthetik majd az összes kiadásaikat. Hudec szerint emelték a szabályozás mértékét és a vállalkozók adminisztratív terheit is. Ez ahhoz is vezethet, hogy akár több szolgáltató is eltűnik a piacról, ami csökkentheti a konkurenciát, ezzel növelve a fogyasztói árakat.

Több szolgáltató fölöslegesnek és kontraproduktívnak tartja a túlzott szabályozást, mondván, hogy a villanyáram és gáz esetében akár megszüntethetnék a szabályozást.

Akár 14 százalékkal is emelkedhetett volna a villanyáram ára?

Az ÚRSO azonban arra figyelmeztetett, hogy szabályozás hiányában akár 14 százalékkal is emelkedhetett volna a villanyáram ára, ugyanis ilyen mértékű áremelést javasoltak a szolgáltatók.

„A hivatal az érvényes rendelet értelmében a piaci szereplőknek csak a valós és jogos kiadásokat ismerte el" – közölte Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője.

Az árszabályozási hivatal úgy véli, hogy tekintettel az egyes nyersanyagok világpiaci árának növekedésére, ami például az áram esetében 17,96 százalékot jelent, a háztartások és a vállalkozások részére optimális árat sikerült biztosítani.

Teraz.sk/Webnoviny.sk/Tvnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Pixaba

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia