kedd, október 23, 2018

Keresés

A régiónkban a szlovákiai háztartások vannak a leginkább eladósodva

2532

- Csökkenő kamatlábak
- A nyereség fenntarthatósága kihívást jelent
- Richter: Szlovákia 161 ezer embert szabadított meg a szegénység kockázatától


A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) véleménye szerint a pénzügyi stabilitást Szlovákiában leginkább a háztartások által felvett hitelállomány növekedése és az ezzel járó eladósodás jelenti – közölte a kedden tartott sajtótájékoztatóján Vladimír Dvořáček, a banktanács tagja és az NBS pénzpiacot felügyelő részlegének az igazgatója.

Csökkenő kamatlábak

Ez az eurózónán belüli leggyorsabb növekedés, melyet a pozitív gazdasági fejlődés és a bankok konkurenciaharca is ösztönöz. A hazai háztartások a kelet-közép-európai régión belül is a leggyorsabb mértékben adósodnak el. „Ezt a tempót már túlságosnak ítéljük" – jegyezte meg Dvořáček.

A háztartások eladósodása szoros összefüggésben van a kamatlábak csökkenésével, amire az NBS már évek óta figyelmeztet. Ez a jelenség ugyanis különböző kockázatokat hordoz, nő a háztartások sebezhetősége az esetleges váratlan események következtében. Megnövekedhet azonban a pénzügyi válság kirobbanásának valószínűsége is, valamint csökkenhet a gazdasági növekedés potenciálja.

A nyereség fenntarthatósága kihívást jelent

A központi bank megállapította, hogy a haszonkulcs csökkenése ellenére is a szektor megőrizte nyereségességét. Nő a hitelállomány és ezzel párhuzamosan emelkednek az illetékek is. Szeptember végén ugyan a bankok nyeresége csökkent, de nem voltak egyéb rendkívüli tényezők, s összességében a nyereség mértéke stabil maradt, így az elkövetkező években is hasonló folyamatokkal számolhatunk.

„A jövőt illetően nagy kihívást fog jelenteni a nyereség mértékének fenntartása"– vélekedett Dvořáček.

Richter: Szlovákia 161 ezer embert szabadított meg a szegénység kockázatától

A legfrissebb adatok szerint Szlovákiában 161 ezer embernek sikerült megszabadulnia a szegénység és a szociális kirekesztés veszélye alól. Másrészt Szlovákia az egyes csoportok és egyének esetében a szegénység és a szociális kirekesztés nagyon kiélezett formáival küszködik. Ebben szerepet játszanak a regionális különbségek és a munkapiac strukturális problémái – fogalmazott Ján Richter, munkaügyi miniszter a kormány mai ülése előtt.
Ezzel együtt nálunk a szegénység és a szociális kirekesztés veszélyének mértéke az uniós átlagnál kisebb, ami a 2016-os évben 18,1 százalékot jelentett, miközben az uniós átlagérték 2015-ben 23,8 százalék volt.

Szlovákia azt a célt tűzte maga elé, hogy 2020-ig legalább 170 ezer embernek segít kiszabadulni a szegénység és a szociális kirekesztés veszélye alól, ezt már 95 százalékra teljesítettük is – olvasható a „Szociális beilleszkedés segítése és a szegénység elleni harc nemzeti stratégiája" megnevezésű dokumentumban, melyet a mai ülésén tárgyal a kormány.

Teraz.sk/Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: megoldaskapu.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia