kedd, október 23, 2018

Keresés

Fico: Az 1000 eurós béremelés megengedhetetlen

2531

- Fico bizalmi szavazást akar a kormánya ellen
- Tomáš: Maga mohó és csak több pénzt akar
- A bérek befagyasztása rossz út?
- Ezer euróval többet kaphatnak


Amennyiben a parlamenti képviselők ez év végéig nem változtatják meg álláspontjukat a bérbefagyasztással kapcsolatban, Robert Fico kormányfő ezt a kérdést összeköti a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvánnyal.

A miniszterelnök ezt ma azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a tegnapi szavazáson a koalíciós képviselők közül is sokan nem szavazták meg a bérbefagyasztásról szóló kormányjavaslatot. A képviselők bére így mintegy 1000 euróval emelkedhet januártól.

Fico: Az 1000 eurós képviselői béremelés megengedhetetlen

„Megrökönyödéssel fogadtam azt a tényt, hogy a parlament nem fogadta el a közjogi méltóságok bérbefagyasztásáról szóló javaslatomat. Figyelembe véve a szlovákiai bérviszonyokat, a csaknem 1000 eurós képviselői béremelést abszolút módon megengedhetetlennek tartom" – üzente Fico. A miniszterelnök elvárja, hogy a parlament az év végéig megváltoztatja döntését.

„Ellenkező esetben kezdeményezni fogom a közjogi méltóságok fizetéséről szóló szavazás összekötését a kormány elleni bizalmi szavazással. Ugyanakkor készen állok egy vita lefolytatására erről a témáról a politikai közélet minden szereplőjével" – tette hozzá a kormányfő.

A képviselők tegnap nem támogatták a kormány javaslatát, hogy rövidített eljárásban tárgyalják a bérbefagyasztásról szóló indítványt. Az adott körülmények között ez volt az egyedüli lehetőség, hogy a dokumentum 2018. januártól hatályos legyen.

Tomáš: Maga mohó és csak több pénzt akar

A gyorsított eljárást csak 32 honatya támogatta, köztük Kotleba pártjának képviselői, néhányan a Smerből, Andrej Danko és még egypár képviselő a Most-Hídból és a Szlovák Nemzeti Pártból.
A rövidített eljárás több ellenzéki honatyának sem tetszett. „A kormány ezt azzal indokolja, hogy komoly gazdasági károk keletkezésének a veszélye áll fenn. Tehát amennyiben a képviselők, az elnök és a kormánytagok olyan fizetést kapnának, amit a törvény előír, a kormány szerint komoly gazdasági károk keletkeznek. Ezzel a kormány azt állítja, hogy a bér folyósítása alapjában gazdasági kár. Azok, akik megszavazzák a rövidített eljárást, azonosulnak azzal az állítással, hogy a képviselők, a kormánytagok és az elnök bére gazdasági kárt jelentenek az állam részére" – mondta Ondrej Dostál (SaS), ellenzéki honatya.
Erik Tomáš (Smer-SD) Dostál okfejtését üres szavaknak minősítette. „Inkább mondja meg egyenesen, hogy 1000 euróval több fizetést akar, s ne beszélje ki magát semmilyen procedúrára. Maga mohó és csak több pénzt akar" – vélekedett a koalíciós honatya, aki ezek után támogatta a javaslatot.

A bérek befagyasztása rossz út?

Andrej Hrnčiar (Most-Híd), a parlament alelnöke szerint a bérek befagyasztása rossz út, például ennek köszönhetően a miniszterelnök javadalmazása kisebb lesz, mint egy állami cég menedzserének a fizetése.

A rendszerszintű bérrendezést az SNS is támogatná. „Elő kell készíteni egy komplex törvényt a közjogi méltóságok javadalmazásáról" – közölte Tibor Bernaťák, az SNS képviselői klubjának elnöke. Minden a koalíción belüli megállapodástól fog függni, s bizonyára az ellenzékkel is egyeztetni fognak.

Ezer euróval többet kaphatnak

A múlt évi bérbefagyasztásról szóló törvénymódosító javaslat, amely az idei évre fagyasztotta be a képviselők bérét még az alkotmánybíróságon van, Jaromír Čižnár főügyész kérte a törvénykontrolt. Az alkotmánybíróság további eljárásra elfogadta az ügyet, azonban elutasította a törvény hatályosságának felfüggesztéséről szóló javaslatot.

A képviselők jelenleg bruttó 1961 eurót keresnek, ehhez még jönnek az egyéb juttatások. A Pozsony megyéből bekerült képviselők összesen 3346 eurót kapnak, míg a többi megyéből származó képviselők 3576 eurót vihetnek haza havonta. A parlament elnöke, az alelnökök még további pótlékot is kapnak. Amennyiben a honatyák nem hagyják jóvá a bérek befagyasztását, csaknem ezer euróval többet visznek majd haza a családi kasszába.

Aktuality.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia